Duurzaam geoogst haardhout

Uit de regio's Dordogne, Perigord en Limoges

In de gebieden van Dordogne, Perigord en Limoges vindt u uitgestrekte bossen met veel kastanjebomen. Naast de kastanjebomen heb je ook eiken en beukenbomen bijgroei. Ons haardhout komt direct uit deze omgeving. Dit hout wordt zorgvuldig geoogst.

Duurzaam geoogst hout

Ons hout wordt om de 20-30 jaar geoogst, waarbij de stobben (het resterende deel van de boom) de kans krijgen om opnieuw uit te lopen. Dit betekent dat het bos in stand blijft en er na 20-30 jaar opnieuw geoogst kan worden. Dit proces maakt hout een duurzame en hernieuwbare bron van energie. De stammetjes worden geoogst terwijl het bos intact blijft.

Optimale benutting van het hout

Wanneer de stammetjes te lang blijven staan, kunnen ze gaan rotten of vervormen, waardoor ze niet meer geschikt zijn voor commerciële toepassingen zoals palen. In plaats van dit hout te verspillen, wordt het omgezaagd en gekloofd voor haardhout. Haardhout is dus de laatste toepassing als het nergens anders voor kan worden gebruikt. Zo blijft het hout niet liggen en heeft het toch nog een betekenis.

 

Haardhout Forecowoodshop

Hekwerk hout versus brandhout

Het verschil tussen het bruikbare hout, waar het hekwerk van is gemaakt, en het resthout dat niet meer bruikbaar is en als brandhout dient, is duidelijk zichtbaar op de foto hierboven.

Klimaat-neutrale oplossing

Het opstoken van hout is dus een duurzame en klimaat-neutrale oplossing, mits het hout uit gecertificeerde bossen komt. Uit dergelijke bossen, zoals die met PEFC-certificering, wordt nooit meer hout gehaald dan er aangroeit. Dit garandeert dat het bosbeheer duurzaam en het bos niet zal verdwijnen.

Wat is Duurzaam Bosbeheer?

Duurzaam bosbeheer houdt in dat de vele voordelen van bossen voor de mens en voor de planeet worden geoptimaliseerd en dat hun ecosystemen worden beschermd en behouden. Bij Foreco staat duurzaamheid centraal, en daarom past ons haardhout perfect bij onze visie. Door ons haardhout te kiezen, draagt u bij aan duurzame oplossingen en behoud van bossen.

Bekijk het haardhout op de Foreco Woodshop.