Eco

Eco-Innovation

Het project

Het project Eco-Innovation helpt ondernemers markt barrières te slechten die op hun pad liggen bij de introductie van bio-based gemodificeerd hout; het eco-alternatief voor milieuonvriendelijke bouw materialen. Trans Furan Chemicals (TFC) en Foreco hebben een nieuwe milieuvriendelijke hout modificatietechniek ontwikkeld die gebruik maakt van bio-based producten: In-Situ Wood Bio-Polymerisation (ISWBP). ISWBP voorziet de Europese markt van een bouw alternatief door bio-gemodificeerd hout te introduceren. Snel groeiend dennenhout wordt door-en-door geïmpregneerd met in water oplosbare bio-polymeren, afkomstig van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels (bagasse). Door de reactie in het hout worden de kwaliteitseigenschappen verbeterd, waardoor het een alternatief is geworden voor tropisch hardhout en andere milieuonvriendelijke bouw materialen. Dit hout wordt verkocht onder het NobelWood® label, een label waaronder gemodificeerde hout producten vallen. Het project begint in september 2013 en zal drie jaar gaan duren. Focus ligt op markten die bewust zijn van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zoals de Benelux, Scandinavië en Duitsland.

Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie binnen het Eco-Innovation initiatief van het Concurrentie en Innovatie Kader Programma (CIP). Opgezet in 2008, is het Eco-Innovation initiatief deel van de EU ’s Ondernemerschap en Innovatie Programma (EIP) met als doel het steunen van innovatie in kleine en middelgrote bedrijven om hun competitievermogen te verbeteren. Het is onderdeel van het EIP’s jaarlijkse werk programma’s.  Het doel is ook om te helpen reeds bewezen innovaties op de markt te brengen.

Capaciteitsuitbreiding van de productie faciliteiten van hout modificatie. 

Foreco voltooit in het 3de kwartaal van 2016 de nieuwbouw van de NobelWood productie in Dalfsen. Met de uitbreiding is een investering van ruim 1 miljoen Euro gemoeid. Het resultaat is een reductie in de kostprijs en het energieverbruik met de uitbreiding van de capaciteit naar ruim 3000 m3. Ook komt er weer meer ruimte voor onderzoek naar behandeling van andere houtsoorten en ondersteuning van mogelijke buitenlandse licentiepartijen voor de nieuwe modificatie technologie. De uitbreiding zorgt voor nieuwe werkgelegenheid en een groter aanbod van het alternatief voor tropisch hardhout op basis van agro-afval en snelgroeiend naaldhout. 

Lees hier het gehele persbericht over de uitbreiden van de productie faciliteiten, en bekijk de fotopresentatie

Partners:

Trans Furans Chemicals, België. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de technologie en chemie van de techniek achter bio-polymerisatie. TFC is actief als pionier in furaan chemicaliën en met name kunstharssystemen. De afgelopen 35 jaar heeft het bedrijf chemicaliën van hernieuwbare materialen geproduceerd. 

Kärnsund Wood Link, Zweden. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor sales en marketing ontwikkeling. Kärnsund is actief als een handelsbedrijf in houten producten met een wereldwijd netwerk van leveranciers van ruwe en bewerkte materialen. Al meer dan 40 jaar helpt het bedrijf werven en producerende bedrijven met logistiek, inkoop en ontwikkeling.

Navigatie