Newwave-Horizon project

Newwave project

Het NewWave project is ontstaan als opvolger vanuit Bio4products.

Ook hier maken we gebruik van de pyrolyse olie en worden onderzoeken gedaan om met fracties van de olie nieuwe houtmodificatie technieken te ontwikkelen. De Pyrolyse olie vanuit dit project wordt voornamelijk gemaakt van houtresten.

Samenwerking Foreco met NewWave Horizon project

Met het NewWave project zetten we ons in om de ecologische voetafdruk van onze producten minimaal te houden. In samenwerking met BTG Biomass Technology Group zijn we op zoek gegaan naar oplossingen om met een duurzame methode ons hout te behandelen. Naast het behandelen om hout te verduurzamen kijken we ook hoe dit in de circulaire economie toe te passen is.

Voor het behandelen van het hout maken we gebruik van pyrolyse bio-olie wat verkregen wordt vanuit het bijproduct van suikerriet. 70% van de suikkerriet wordt gebruikt voor suikers voor onder andere cola. De overgebleven 30% is bijproduct en gaan we inzetten voor het verduurzamen van ons hout. Door het bijproduct van suikkeriet te verhitten tot ongeveer 500 graden ontstaat er ruwe bio-olie. Dit proces duurt met deze techniek een paar seconden, waar de natuur daar enkele miljoenen jaren over doet.

Deze olie gebruiken we vervolgens om het hout te impregneren zodat het met een bio-based impregnatie duurzamer wordt. Hieruit is het product NobelWood ontstaan.

Wat is het NewWave onderzoeksproject?

Het doel van NewWave is om bestaande, op fossiele grondstoffen gebaseerde productielijnen om te zetten in nieuwe, op biologische grondstoffen gebaseerde producten. De nieuwe producten moeten dezelfde of betere mechanische, fysische en chemische eigenschappen hebben dan de bestaande producten, en ze moeten niet giftig en recyclebaar zijn.

NewWave wil de huidige bouwmaterialen vervangen door duurzamere, biogebaseerde producten. In het bijzonder het vervangen van staal, beton en chemisch behandeld hout door gemodificeerd hout. Hierdoor kunnen giftige chemicaliƫn zoals formaldehyde en creosoot worden uitgebannen.

De voordelen van verduurzamen met pyrolyse bio-olie

Door gebruik te maken van Pyrolyse bio-olie is het mogelijk om het snelstgroeiende naaldhout te modificeren zodat het de eigenschappen en kracht krijg van hardhout. Zo is het mogelijk om houtsoorten die van nature niet duurzaam zijn toch duurzaam in te zetten met een lange levensduur.

Nominatie Circulaire Innovatie top20 Overijssel 2024

Met het NewWave project zijn wij in 2024 genomineerd bij de top 20 van cirulaire innovatie top 20 van Overijssel. Dit in samenwerking met BTG Biomass Technology Group.