Angelim vermelho

Angelim Vermelho is een Braziliaanse houtsoort met een zeer hoge duurzaamheid namelijk duurzaamheidklasse I. Vers gezaagd kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Deze houtsoort is een bekende in de grond-, weg- en waterbouw en is uitermate geschikt voor gebruik in zwaar constructiewerk als water-, bruggen- en scheepsbouw, havenwerken en damwanden. Deze houtsoort kan gebruikt worden als vervanger van Azobé. Wanneer Angelim Vermelho als fijnbezaagde plank of paal vers gezaagd word, kan hij iets wat geuren. Angelim Vermelho is de duurzaamste hardhoutsoort die er bestaat. 

Bankirai

Bankirai is een tropische hardhoutsoort die groeit in Zuidoost-Azië. De bomen worden doorgaans zo'n 35 tot 60 meter hoog. Bankirai heeft een bruin tot donkerbruine kleur. Bankirai hout wordt vanwege zijn hardheid en duurzaamheid veel buitenshuis gebruikt. Voor zware constructies in de industrie en waterbouw is het zeer geschikt. Zo wordt het hardhout veel gebruikt als constructiehout voor bruggen, sluizen, damwanden en geluidswallen. Ook in de tuin wordt het hout vaak gebruikt als vlonderplanken, walbeschoeiing en pergola's.  

Azobé

Azobé is een hardhoutsoort met een paarsbruine kleur. Azobé is afkomstig van West- en Midden-Afrika.  Het kernhout is roodbruin en verkleurt naar donkerrood tot chocoladebruin, of soms tot violetachtig donker roodbruin. Azobé is een zeer zware. hard houtsoort die wegens zijn grote sterkte, slijtvastigheid en duurzaamheid veel wordt gebruikt als constructiehout in de grond-, weg-, en waterbouw. Het hout heeft duurzaamheidsklasse I/II. Ondanks de hardheid kan Azobé toch vrij gemakkelijk machinaal worden bewerkt. Voorboren is bij deze houtsoort wel noodzakelijk. 

Robinia

Robinia is de meest duurzame hardhoutsoort van Europa. Van nature komt de houtsoort alleen voor in het oosten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig groeit het verspreid over heel Europa. Het meest en kwalitatief beste Robinia wordt echter voornamelijk geïmporteerd uit Hongarije. Robinia heeft wel een neiging tot krom groeien waardoor het takvrije stamstuk relatief kort is. Door een hoog looizuur gehalte verdienen roestvrijstalen  materialen de aanbeveling. Het hout heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot, daarnaast heeft het duurzaamheidsklasse I.

Cloeziana 

Cloeziana is een hardhoutsoort afkomstig uit Australië. Door de grote vraag naar Cloeziana zijn er plantages aangeplant in delen van Afrika. Dankzij de duurzaamheid en de lengte is het uitstekend geschikt voor toepassingen in de grond-, weg-, en waterbouw. Ondanks de hardheid kan Cloeziana toch vrij gemakkelijk machinaal worden bewerkt. Het kernhout is beigebruin tot geelbruin met soms donkerder strepen. Voorboren is bij deze houtsoort wel noodzakelijk.