Brandvertragende gevelbekleding

Brandvertragend hout voor veiliger bouwen

Veiligheid eerst; Wij begrijpen hoe belangrijk brandveiligheid is. In veel bouwvoorschriften is het gebruik van brandvertragend materiaal verplicht in specifieke situaties, zoals commerciële gebouwen, scholen en openbare instellingen. Het gebruik van brandvertragend hout helpt om aan deze voorschriften te voldoen.

Wat is brandvertragend hout?

Om hout brandvertragend te maken gebruiken we een verduurzaming om de brandwerendheidseigenschappen van hout te verbeteren. Het is een effectieve behandeling die de natuurlijke brandwerendheid van het hout verbetert. Door het verduurzamen dringt de vloeistof door tot de kern van het hout.

Waarom kiezen voor brandvertragend hout?

Hout geeft een project een natuurlijke en duurzame uitstraling. Echter denken veel mensen dat hout een brandbaar materiaal is en daardoor niet geschikt is om te gebruiken bij brandgevaarlijke situaties. Echter is hout, met de juiste behandeling, een zeer geschikte oplossing.

Brandvertragend hout is speciaal ontworpen om de verspreiding van brand en rookontwikkeling te vertragen, waardoor kostbare seconden worden gewonnen om levens te redden en schade te beperken. Door de juiste behandeling kan je zelfs met hout brandveiligheidsklasse-B van het bouwbesluit behalen.

De behandeling van het hout heeft als doel het verminderen van het brandvermogen, verspreiding van vuur én het verminderen van rookontwikkeling in geval van brand. Met deze behandeling is het hout geschikt voor bouwconstructie en toepassingen waar brandveiligheid vereist is.

Hout draagt bij aan een circulaire industrie

Bij de bouw worden de eisen voor circulair bouwen steeds strenger. Zo moet in 2050 de Nederlandse economie 100% circulair zijn. De bouwbranche is een grootverbruiker van grondstoffen en energie én een medeveroorzaker van een enorme berg afval.

Door bij projecten te kiezen voor duurzame (constructie)materialen zoals hout is er maximale hergebruik na sloop mogelijk. Dit door het, in potentie, on-uitputtende en hernieuwbare karakter van hout.  Daarnaast is hout als afvalproduct vele malen milieuvriendelijker dan andere bouwmaterialen.

Behoud de natuurlijke uitstraling van hout

De brandvertragende behandeling waarbij Euroklasse B behaald wordt, is een kleurloze behandeling waarbij de mooie natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft. Dit betekent dat u zowel veiligheid als esthetiek kunt combineren in uw bouwprojecten.

Normen van brandveiligheid toegelicht

Om veilig te kunnen bouwen, zijn er specifieke voorschriften voor brandveiligheid in de bouwsector. Deze voorschriften zijn terug te vinden in het Bouwbesluit 2012. In essentie is het verplicht om alle gangen en openbare ruimtes te voorzien van materialen met een bepaalde mate van brandvertraging.

Het Bouwbesluit schrijft voor dat gedurende de gehele levensduur en gebruik van gebouwen voortdurend aan deze eisen moet worden voldaan. Bij de nieuwbouw is het advies om te voldoen aan de Europese brandvertragingsklasse zoals vastgesteld in de Europese norm NEN EN 13501-1.

Deze brandclassificatie geeft aan hoeveel een materiaal bijdraagt aan het ontstaan en de verspreiding van brand. Er bestaan diverse testmethoden om tot deze classificatie te komen. Voor het meten van de brandvertraging maken we gebruik van een SBI-test waar onder meer de hitteafgifte, de vlamuitbreiding, de afgifte van gevaarlijke stoffen en de rookontwikkeling wordt bepaald. Met SafeWood is Euroklasse B te behalen, de hoogst mogelijke klassering voor houtproducten.

Brandklasses toegelicht

Volgens de Europese testmethode kan een materiaal als volgende klasse worden ingedeeld

Brandklasse en rookklasse toegelicht

Bouw veilig; bouw met SafeWood

Voor brandvertragend hout hebben wij het merk SafeWood ontwikkeld. Dit brandvertragende hout is inzetbaar voor diverse toepassingen, waaronder interieur- en exterieurprojecten. Of u nu een woning, kantoor, winkel of industrieel gebouw bouwt, wij bieden met SafeWood de juiste oplossing voor u.  

Een belangrijk verschil tussen SafeWood in vergelijking met brandvertragende verf is dat SafeWood geen oppervlaktelaag op het houtoppervlak aanbrengt. In plaats daarvan dringt de impregnatie diep door in het hout en verbetert de eigenschappen ervan. Het hout krijgt zo brandbescherming aan alle zes zijden van het hout, terwijl brandvertragende verf slechts een oppervlaktelaag op het geverfde oppervlak geeft.

“In de volledige levensduur zal de brandvertragende impregnatie niet uitlogen en blijft het hout voldoen aan Euroklasse B”

De onderhoudsvrije en brandvertragende oplossing

SafeWood FRX (Fire Retardent Exterior) is een onderhoudsvrije en brandvertragende oplossing geschikt voor gevelbekleding. Na het impregneren met de brandvertragende, kleurloze behandeling heeft SafeWood FRX Euroklasse-B. Het is bestendig tegen weersomstandigheden waarbij de brandvertragende behandeling niet uit het hout spoelt. Na het impregneren en drogen van het hout treedt er tijdens het verwarmen een polymerisatie proces op. Hierbij binden de polymeren zich aan de houtvezels waardoor het hout permanent wordt voorzien van een brandvertragende bescherming in het hout.

Een coating is niet nodig omdat het middel niet uitloogt, zoals impregneerzout dit wel doet bij een hoge luchtvochtigheid.

De voordelen van WoodSafe verduurzaming

  • Brandbeveiliging dringt door tot de kern van het hout
  • De houtsoort wordt brandvertragend
  • Brandbeveiliging geldt voor alle zes zijden van het hout
  • Vereist geen extra nabehandeling
  • De impregnatie zal niet uitlogen (SafeWood FRX)
  • Behoudt de sterkte van hout
  • Verhoogt de vochtopname niet

Milieuvriendelijke en duurzame oplossing

Door te werken met duurzame en natuurlijk producten verklein je de ecologische voetafdruk van het project. Voor het borgen van het aspect op het gebied van duurzaamheid, milieu en kwaliteit hebben wij diverse certificaten behaald. Daarnaast heeft Foreco de mogelijkheid om middels de Stichting Garantiefonds Houtverduurzaming Dalfsen projectgaranties te verlenen met harde voorwaarden ten bate van de eigenaar van het gegarandeerde project.

Wij leveren hout via de Chain of Custody van FSC® en PEFC en dragen wij bij aan een duurzaam beheer van onze bossen over de wereld. Vraag naar onze FSC® en PEFC gecertificeerde producten.

Wij helpen u graag de juiste keuze te maken

Deskundig Advies: Ons team van experts staat klaar om u te begeleiden bij het kiezen van de juiste brandvertragende houtoplossing voor uw project.
Ruime voorraad: We begrijpen het belang van tijdige levering. Wij zorgen voor een snelle en betrouwbare levering van uw bestelling.
Uitstekende Klantenservice: Uw tevredenheid staat bij ons centraal. We zijn er om uw vragen te beantwoorden en denken graag met u mee.

Boek een vrijblijvend adviesgesprek in voor meer informatie.