Modificatie

Hout impregneren en verduurzamen

Het verduurzamen van hout is een proces om het hout te optimaliseren tegen klimaat- en omgevingsomstandigheden. Bij Foreco gebruiken wij verschillende manieren van verduurzaming voor onze producten NobelWood, WaxedWood en SafeWood. Hiervoor worden houtsoorten gebruikt die van nature een lage duurzaamheid hebben.

Verduurzamen NobelWood

NobelWood is biologisch gemodificeerd naaldhout met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels. Na droging en polymerisatie is het voordien zachte naaldhout duurzaam, sterk en stabiel geworden. Het snelgroeiende naaldhout heeft vergelijkende eigenschappen die gelijkwaardig zijn aan tropisch hardhout.

Het proces

Het hout dat voor NobelWood gebruikt wordt is Radiata Pine, een van de snelst groeiende houtsoorten ter wereld. Het hout komt uit verantwoord beheerde bossen en nemen door hun snelle groei de meeste CO 2 op. In een kuub Radiata Pine zit 600 kg CO 2  opgeslagen.

Onder hoge druk wordt  het hout in de kern geïmpregneerd met in water opgeloste bio-polymeren. Deze bio-polymeren worden vervaagd uit een bagasse (een afvalproduct van de suikerriet oogst). De vloeistof geeft NobelWood een goudbruine kleur.

Tijdens het verwarmen van het hout komt er een polymerisatie proces op gang. De bio-polymeren binden zich aan de houtcelwanden. Dit geeft NobelWood uitstekende bewerkingsmogelijkheden, én een lange levensduur.

50 jaar geveltrouw

NobelWood kan nu worden toegepast op de gevel, daar kan het technisch onderhoudsvrij wel meer dan 50 jaar dienst doen afhankelijk van gebruiksklasse en detaillering .

Van bos tot gevel NobelWood

Verduurzamen WaxedWood

WaxedWood is ontwikkeld om de levensduur en uitstraling van houtproducten naar een hoger niveau te brengen. Het levert een combinatie van hoogwaardige houtproducten, met een impregnatie van een verduurzaming en een waterafstotende werking.

Het proces

Het hout voor WaxedWood komt uit duurzaam beheerde bossen met een PEFC- of FSC ® certificaat. WaxedWood wordt vervaardigd uit vuren, grenen, Siberisch lariks en western red cedar.

Onder hoge druk wordt het hout geïmpregneerd tegen houtaantasting waarbij ook een wasemulsie in de houtporiën wordt aangebracht. Dit waterafstotende middel helpt de stabiliteit van het behandelde hout te verbeteren. WaxedWood heeft hierdoor een lange levensduur en een natuurlijke uitstraling met allure. 

WaxedWood Gold is een gevelbekleding op basis van de hoogwaardige verduurzaming met waterafstotende werking én een natuurlijke bruine kleur. Het hout voor WaxedWood Gold heeft na de behandeling direct een exclusieve bruine kleur die past bij duurdere (hard)houtsoorten.

Van bos tot gevel WaxedWood

Een onderhoudsvrije realistische gevel

WaxedWood kan nu toegepast worden op de gevel, daar kan het technisch onderhoudsvrij wel meer dan 25 jaar dienst doen afhankelijk van houtsoort, gebruiksklasse en detaillering.

Impregneren SafeWood

SafeWood en SafeWood FRX  zijn ontwikkeld om het mogelijk te maken hout toe te passen voor gevels, plafonds en wanden waar rekening gehouden moet worden met brandveiligheid. Door hout te impregneren is het mogelijk een duurzaam materiaal te gebruiken.

Het proces

Het naaldhout voor SafeWood komt uit verantwoord beheerde bossen met PEFC- of FSC ® certificering. SafeWood wordt vervaardigd uit vuren, grenen, Siberisch lariks en western red cedar.

Onder hoge druk wordt het hout geïmpregneerd met een brandvertragende polymeren. Hierdoor ontstaat een onderhoudsvrije brandvertragende bescherming in het hout. Voor externe toepassingen moet de brandvertraging met een coating worden beschermd tegen uitspoelen.

Voor SafeWood FRX wordt met hoge druk geïmpregneerd met brandvertragende polymeren. Hierdoor ontstaat een onderhoudsvrije brandvertragende bescherming in het hout. Na het impregneren van het hout voor SafeWood FRX wordt het gedroogd en verwarmd tijdens het verwarmen van een polymerisatieproces. Als bindende brandvertragende polymeren zich aan de houtvezels. Hierdoor is het hout permanent voorzien van een onderhoudsvrije merkvertraging over de gehele levensduur van de toepassing.

Blijvende brandveiligheid binnen bouwbesluit

SafeWood kan nu worden toegepast op de gevel. Daar kan het blijvend brandveilig dienst doen binnen de normen van het bouwbesluit.

Van bos tot gevel SafeWood

Navigatie