Modificatie

Hout impregneren en verduurzamen

Verduurzamen van hout is een proces om hout beter bestand te maken tegen klimaat en omgevingsomstandigheden. Bij Foreco doen wij dit over verschillende manieren voor onze producten WaxedWood, SafeWood en NobelWood. Het hout dat verduurzaamd wordt zijn van nature houtsoorten met een lage duurzaamheid. Verduurzaamd hout gaat langer mee en blijft esthetisch ook mooier over de tijd.

Verduurzamen NobelWood

NobelWood is biologisch gemodificeerd naaldhout met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels. Na droging en polymerisatie is het voordien zachte naaldhout duurzaam, sterk en stabiel geworden. Het snelgroeiende naaldhout krijgt hierdoor eigenschappen gelijkwaardig aan tropisch hardhout.

Het proces

Het naaldhout voor NobelWood komt uit de snelstgroeiende bossen ter wereld, namelijk Radiata Pine. Deze bossen worden op een verantwoorde manier beheerd en nemen door hun snelle groei de meeste CO2 op. In een kuub Radiata Pine zit 600kg CO2 opgeslagen.

Onder hoge druk wordt het hout tot in de kern geïmpregneerd met in water opgeloste bio-polymeren. Deze bio-polymeren worden vervaardigd uit bagasse (een afvalproduct van de suikkerriet oogst). De vloeistof geeft NobelWood een goudbruine kleur.

Tijdens het verwarmen van het hout komt er een polymerisatie proces op gang. Hierbij binden de bio-polymeren zich aan de houtcelwanden. Dit geeft NobelWood uitstekende bewerkingsmogelijkheden, én een lange levensduur.

50 jaar geveltrouw

NobelWood kan nu toegepast worden op de gevel, daar kan het technisch onderhoudsvrij wel meer dan 50 jaar dienst doen afhankelijk van gebruiksklasse en detaillering.

Van bos tot gevel NobelWood

Verduurzamen WaxedWood

WaxedWood is ontwikkeld om de levensduur en uitstraling van houtproducten naar een hoger niveau te brengen. Het biedt een combinatie van hoogwaardige houtproducten, met een impregnatie van een verduurzaming en een waterafstotende werking.

Het proces

Het hout voor WaxedWood komt uit duurzaam beheerde bossen met een PEFC- of FSC® certificaat. WaxedWood wordt vervaardigd uit vuren, grenen, Siberisch lariks en western red cedar.

Onder hoge druk wordt het hout geïmpregneerd tegen houtaantasting waarbij ook een wasemulsie in de houtporiën wordt aangebracht. Dit waterafstotende middel helpt de stabiliteit van het behandelde hout te verbeteren. WaxedWood heeft hierdoor een lange levensduur en een natuurlijke uitstraling met allure. 

WaxedWood Gold is gevelbelkeding op basis van de hoogwaardige verduurzaming met waterafstotende werking én een natuurlijke bruine kleur. Het hout voor WaxedWood Gold heeft na de behandeling direct een exclusieve bruine kleur die past bij duurdere (hard)houtsoorten.

Van bos tot gevel WaxedWood

Een onderhoudsvrije levendige gevel

WaxedWood kan nu toegepast worden op de gevel, daar kan het technisch onderhoudsvrij wel meer dan 25 jaar dienst doen afhankelijk van houtsoort, gebruiksklasse en detaillering.

Impregneren SafeWood

SafeWood en SafeWood FRX zijn ontwikkeld om het mogelijk te maken hout toe te passen voor gevels, plafonds en wanden waar rekening gehouden moet worden met brandveiligheid. Door hout te impregneren is het mogelijk een duurzaam materiaal te gebruiken.

Het proces

Het naaldhout voor SafeWood komt uit verantwoord beheerde bossen met PEFC- of FSC® certificering. SafeWood wordt vervaardigd uit vuren, grenen, Siberisch lariks en western red cedar.

Onder hoge druk wordt het hout geïmpregneerd met een brandvertragend middel. Hierdoor ontstaat een waterdampbestendige brandvertragende bescherming in het hout. Voor exterieure toepassingen moet de brandvertraging met een coating beschermd worden tegen uitspoelen.

Voor SafeWood FRX wordt het hout onder hoge druk geïmpregneerd met brandvertragende polymeren. Hierdoor ontstaat een onderhoudsvrije brandvertragende bescherming in het hout. Na het impregneren van het hout voor SafeWood FRX wordt het gedroogd en treedt er tijdens het verwarmen een polymerisatie proces op. Hierbij binden de brandvertragende polymeren zich aan de houtvezels. Hierdoor is het hout permanent voorzien van een onderhoudsvrije brandvertraging over de gehele levensduur van de toepassing.

Blijvende brandveiligheid binnen bouwbesluit

SafeWood kan nu toegepast worden op de gevel. Daar kan het blijvend brandveilig dienst doen binnen de normen van het bouwbesluit.

Van bos tot gevel SafeWood

Navigatie