WaxedWood

Grenen

Oorsprong grenenhout

Deze houtsoort komt voor in verschillende delen in Europa en Noord-Azië. De houtsoort grenen is samen met de soorten (vuren en dennen) belangrijk bouwhout, wat niet alleen in Nederland veel wordt gebruikt, maar ook in meerdere landen in Europa. Grenen heeft een zeer groot groeigebied met zeer verschillende klimaat omstandigheden wat leid tot diverse soorten grenen. Wat betekend dat de afkomst van het hout zeker effect heeft op de kwaliteit van het hout. De kleur van het kernhout is lichtbruin. Na enige tijd wordt het donkerder van kleur en varieert het van geel bruin tot roodbruin. Verder steekt het kernhout scherp af tegen het spint dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Het spint kan soms, donkerder dan normaal gekleurd zijn.

Het grenen hout wat Foreco gebruikt als gevelhout is Noord-Europees(NE) grenen en komt uit verantwoorde bossen die duurzaam beheert worden met een FSC® of PEFC certificaat. Dit wordt verzaagd in grenen planken en grenen balken zowel geschild, gefreesd, geschaafd of ruw. Grenen is machinaal makkelijk te bewerken en heeft veel doeleinden.

Toepasbaar

Grenen kan voor meerdere doeleinden worden toegepast. Voor welk gebruik het geschikt is, hangt, vooral bij grenen, voor een groot deel van de kwaliteit af.

Bouw:
  • Binnenkozijnen
  • Ramen
  • Deuren
  • Binnen en buitenbetimmeringen
  • Balkout
In de Grond, Weg en Waterbouw

Indien grenen buiten wordt toegepast, kunt u het beste verduurzaamd grenen gebruiken voor een langere levensduur. Onbehandeld grenen heeft duurzaamheidsklasse IV. Voor meer informatie over deze houtsoort kunt u terecht op www.houtinfo.nl

Het verschil tussen grenen en vurenhout

Vuren en grenen die uit hetzelfde groeigebied komen hebben weinig verschillen. Grenen is iets donkerder van kleur en vuren bevat minder grote noesten. Grenenhout heeft meer vlindervormige noesten, terwijl vurenhout meer ronde noesten heeft. Vuren en grenen kunt u niet vergelijken uit verschillende groeigebieden, dit verschil is te groot. In Noord Europa bijvoorbeeld, hier groeien de bomen langzamer waardoor vuren en grenen kleinere noesten en een dichtere structuur hebben.

Verduurzamen grenen

Grenen is één van de houtsoorten die wordt gebruikt voor het WaxedWood impregneer proces. WaxedWood is ontwikkeld om de levensduur en uitstraling van het hout te verbeteren op een efficiënte manier. Dankzij de impregnatie heeft het hout een waterafstotende werking en is het hout verduurzaamd. Na het WaxedWood impregnatie proces heeft het grenenhout een verwachte levensduur van meer dan 25 jaar heeft afhankelijk van gebruiksklasse en montage. 

Meer informatie over het WaxedWood impregneer proces kunt u hier vinden op de productpagina 

Navigatie