Red Cedar

Western Red Cedar

Oorsprong western red cedar

De houtsoort Western red cedar staat bekend om zijn grote kleurvariaties die in het verse hout voor kunnen komen. Kleuren als licht geel, rozebruin, zalmkleurig en chocoladebruin zijn allemaal verschillende kleurcontrasten die het hout kan aantonen. Verder zit er geen kwaliteitverschil tussen het donkere en het lichte kleur hout. 

Het groeigebied van de kleurrijke houtsoort is in Westelijk Noord-Amerika, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. De boom zelf wordt ongeveer 40 t/m 75 meter hoog en kan een diameter van 0,9 t/m 5,0 meter bereiken. 

Het cedar hout is goed te behandelen, zowel met de hand als machinaal. Tevens is het hout goed te bevestigen aan de gevel met lijm of door te spijkeren of schroeven, mits deze spijkers of schroeven van aluminium of van roestvrij staal zijn gemaakt. Dit heeft te maken met de corrosie veroorzakende inhoudsstoffen van de houtsoort. Ook Western red cedar is een houtsoort die na enige tijd vergrijst, wat voor de gevel bekleding tot mooie resultaten kan leiden.

Voor meer overige informatie kunt u terecht op www.houtinfo.nl

Vergrijzing

Het is geen nood om cederhout te beitsen of verven, je kunt de natuur zijn gang laten gaan en red cedar gewoon laten vergrijzen. Onder invloed van weersomstandigheden zal het hout op termijn een zilvergrijze tint verkrijgen. Een egale vergrijzing is echter van een aantal omstandigheden afhankelijk. De ene gevel vangt meer wind dan de andere, dat bepaalt mede de kleurverandering. Ook is de aanwezigheid van veel bomen van invloed op de vergrijzing.Meander ziekenhuis


Toepassingen

De toepassingen van red cedar zijn groot. De populaire houtsoort onderscheidt zich van andere soorten zachthout. De duurzaamheid maar ook de mooie vergrijzing maken het cederhout geliefd. Door de unieke eigenschappen van het cederhout heeft het een grote weerstand tegen vocht en insecten. Ook is het cederhout erg sterk, krimpt en zwelt weinig en is nauwelijks gevoelig voor houtrot. Door deze eigenschappen wordt het houtsoort onder andere toegepast voor de gevelbekledingen, boeidelen en terrassen en vlonders.

Verduurzamen

Houtsoorten als vuren, grenen, western red cedar en Siberisch lariks kunnen op verschillende wijze worden verduurzaamd door middel van impregnatie. Al deze houtsoorten die worden gebruikt voor de WaxedWood impregnatie, worden gehaald uit duurzaam beheerde bossen met een PEFC of FSC® certificaat. Onder hoge druk wordt het hout tot in de kern geïmpregneerd, vervolgens wordt er een wasemulsie van houtporiën aan toegevoegd. Het impregneren van houtsoorten zoals western red cedar zorgt voor een verbeterde verduurzaming en zorgt ervoor dat water meer wordt afgesloten. Het WaxedWood western red cedar heeft een verwachte levensduur van meer dan 25 jaar. 


Navigatie