IJreka

Speelzones piratenschip

Elk piratenschip is verdeeld in vier kleinere zones. Hierdoor kunnen meerdere groepen kinderen tegelijkertijd spelen zonder elkaar te storen. De zones hebben verschillende speelactiviteiten die allemaal de natuurlijke ontwikkeling van kinderen ondersteunen.


   Speelzone: Boeg

Vind je weg naar het geheime ruim, ga op zoek naar land met de beweegbare telescoop, hef het anker omhoog of balanceer op het boegbeeld van het piratenschip. De boeg van het piratenschip zal de grove en fijne motoriek van kinderen testen, evenals hun evenwicht. 

Een goede balans en motoriek geven kinderen de moed om alles te ontdekken wat het lichaam kan doen, zoals rennen, hoppen en springen. Het geeft ze ook het vertrouwen om met andere kinderen te spelen, wat hun sociale relaties versterkt. Tijdens het spelen testen en overschrijden kinderen hun eigen grenzen, en het ondersteunt ook hun psychologische ontwikkeling terwijl het moed en zelfrespect ontwikkelt.

Het hebben van een goed evenwichtsgevoel helpt ook de ogen om te focussen bij het leren lezen. Of wanneer kinderen leren rijden over het verkeer.

  

  

   Wanneer een kind zijn bewegingen in evenwicht brengt en coördineert, traint het het cerebellum. Dit deel van de hersenen vertelt ons welke spieren we moeten gebruiken, bijvoorbeeld om een ​​doos op te tillen, te schrijven met een potlood of traplopen. Het is een vaardigheid die we elke dag honderden keren gebruiken en die je daarom onder de knie moet hebben.


   Speelzone: Midschip

Het midschip is onder andere toegankelijk via de loopplank, de rubberen luiken in de boeg of vanuit de kajuit. Het midschip heeft verschillende bewegende delen: het scheepswiel, de bel, het kompas en de diamanten. Evenals de verborgen rubberen luiken om de gevangenen in de gaten te houden. Het stuurwiel is een bijzondere kinderfavoriet in het midden van het schip. 

Alle bewegende delen helpen de fijne motoriek te stimuleren, wat een essentieel aspect is van de ontwikkeling van kinderen. Door fijne motoriek kunnen we kleine, precieze bewegingen maken, bijvoorbeeld met onze handen, ogen, mond en voeten. Deze vaardigheden worden ook gebruikt om gereedschappen vast te houden en te controleren, zoals bij het leren tekenen of schrijven. 

  

  

   Het centrum van de hersenen voor taal en het gebied dat de fijne motoriek aan de rechterkant regelt, liggen naast elkaar. Als bijgevolg wordt de taalontwikkeling positief beïnvloed wanneer u de fijne motoriek van de rechterhand stimuleert.


   Speelzone: Achterdeck

Je klimt de trap op naar het lagere achterdek, waar je kunt aanbellen, het schateiland in de gaten kunt houden door de telescoop, of naar de hut van de kapitein kruipt. De klimwand en het grote klimnet bieden toegang tot het bovenste achterdek, waar het schip met het scheepswiel te besturen is. Ook is het mogelijk vanaf het bovendek hangbruggen en buisglijbanen aan het piratenschip te bevestigen. 

Het grote klimnet vanaf het bovendek is leuk, maar ook erg uitdagend voor grove motoriek, balans en cross-body bewegingen. Wanneer kinderen cross-body bewegingen uitvoeren, stimuleert het de neurale activiteit tussen beide hersenhelften. En het is deze interactie die een rol speelt bij het leren lezen, waarbij de linkerkant van de hersenen elke letter ziet, terwijl de rechterkant de letters samenstelt om woorden en betekenissen te vormen.

  

  

   Piraten spelen is ook een goede training voor de frontale hersenkwab. Terwijl het kind een strategie bedenkt om niet gepakt te worden of het spel probeert uit te spelen, verzamelt en verwerkt de frontale kwab alle impulsen van het lichaam en de hersenen, die vervolgens worden gebruikt om de gewenste actie uit te voeren - bijvoorbeeld wegrennen of verbergen. In feite wordt het concentratievermogen ook in de frontale kwab geplaatst en wordt daarom ook getraind tijdens het spelen op het schip.


Speelzone: Kapiteinshut

De schatkaart, het kompas, een verborgen kist, de kerker, de onderwaterkoepel en de kombuis met de loslopende krab vormen het toneel voor spelen in de hut van de kapitein. De grote ramen zorgen er ook voor dat volwassenen alles in de gaten kunnen houden zonder de speelactiviteit te verstoren. Alle speelactiviteiten in de hut van de kapitein helpen de verbeelding en het rollenspel van de kinderen te stimuleren. 

Door met andere kinderen te spelen, kan het kind zijn of haar sociale vaardigheden trainen. Hier leert het kind zijn gedachten en gevoelens communiceren. Dit is belangrijk zodat ze leren zichzelf uit te drukken en nee te zeggen, en het vermogen ontwikkelen om anderen te begrijpen en in te leven. Tegelijkertijd leert het kind ook veel verschillende vaardigheden, zoals discussiëren, compromissen sluiten, onderhandelen en conflicten oplossen. 

Kinderen experimenteren ook in figuurlijke zin met rollenspel, namelijk door de grappige, de lieve, de domme of de kwaadaardige piraat te zijn. Door middel van rollenspel verwerken kinderen hun ervaringen en emoties. Het is zelfs gezond om 'de boze piraat' te spelen. Als kinderen spelen, weten ze dat het "fun and games" is, maar het helpt hen om hun gevoelens te verlichten, bijvoorbeeld woede of angst. Net als ander rollenspel kan het kinderen het gevoel geven iets te beheersen en zelfvertrouwen op te bouwen. 

  

  

   Spelen op het piratenschip traint ook hun ruimtegevoel. Ruimtelijke intelligentie ligt in de rechter hersenhelft en is belangrijk wanneer een kind leert de grootte van objecten en hun relatieve posities ten opzichte van elkaar te beoordelen. Het speelt ook later een rol wanneer het kind de grondbeginselen van wiskunde, natuurkunde en scheikunde leert.


Meer weten over onze piratenschip speeltoestellen?

Heb je vragen over de piratenschip speeltoestellen? Bij IJreka Speeltoestellen geven we altijd een eerlijk en vrijblijvend advies. We helpen je graag verder met al je vragen en bieden onze hulp aan bij het uitzoeken van een professioneel speeltoestel. Neem contact op via telefoon en mail, of breng een bezoek aan ons kantoor en fabriekspand in Dalfsen. De koffie en thee staan voor je klaar!