Schoolplein vol speeltoestellen in Heino

Natuurlijk spelen op De Springplank

Een natuurlijk schoolplein met een robuuste uitstraling, dat was de wens van de schoolpleincommissie van De Springplank in Heino. Al in een vroeg stadium werd IJreka gevraagd om het wensenpakket van de commissie verder uit te werken. IJreka koos ervoor om natuurlijke materialen te gebruiken die goed passen in de omgeving,  bovendien met nadruk op onderhoudsarm. Het resultaat is een multifunctioneel schoolplein geworden, met een duidelijke structuur waar alle kinderen naar hartelust kunnen spelen. In het schoolgebouw is die duidelijke structuur te zien voor de verschillende leeftijden. De jongste kinderen zijn aan de ene kant van het gebouw gehuisvest en de oudere aan de andere kant. Die structuur zie je ook terug op het schoolplein.

Apart en toch samen

Alleen het speelplein van het kinderdagverblijf is gescheiden, omdat dit verplicht is. IJreka wilde niettemin realiseren dat de kinderen van de school en het kinderdagverblijf contact met elkaar maken en vond daar een originele oplossing voor. Slijkhuis: “We hebben een zandbak aangelegd met een natuurlijk hekwerk dat er dwars doorheen loopt. Op deze manier spelen de kinderen op hun eigen plein, maar spelen ze toch samen in één zandbak. Broertjes en zusjes of vriendjes die iets in leeftijd verschillen kunnen nu toch samen spelen wanneer ze van het kinderdagverblijf naar groep drie gaan.” In het hekwerk is een speelhuisje gemaakt op het terrein van de onderbouw, maar met de opening aan de kant van het kinderdagverblijf. Om de interactie tussen de kinderen nog meer te vergroten is er een watergoot geplaatst die door het hekwerk heen loopt. Kinderen van de onderbouw kunnen het water oppompen, waarna het maar de vraag is of dit hun kant op stroomt of naar het kinderdagverblijf toe. “Zo zijn de kinderen toch verbonden. Er zijn twee aparte ruimtes, maar dat voelt niet zo. We krijgen hier erg goede reacties op”, aldus Slijkhuis.

Leefplein voor de hele wijk

In het oorspronkelijk ontwerp zou in het centrum van het plein een groot speeleiland komen, maar om meer ruimte te creëren is het speeleiland uit elkaar getrokken tot drie kleinere eilanden. Daartussen zijn gemetselde muurtjes aangebracht door een vakschool uit de buurt. Op de muurtjes kunnen de kinderen rustig zitten om bij te komen van het spelen of om samen te kletsen en het is tegelijkertijd een evenwichtselement waar ze overheen lopen. Dit multifunctionele karakter zie je overal terugkomen. Zo is er een familieschommel geplaatst die uit een dik touw van vijf meter lang bestaat. Hier spelen kinderen van jong tot oud met elkaar samen. Die schommel fungeert tevens als zitmeubel. Ouders gaan op het touw zitten tijdens het wachten als de school uit gaat. Niet alleen tijdens de schooltijden spelen kinderen op het plein, maar juist ook buiten schooltijd. Het is een leefplein voor de hele wijk geworden, een ontmoetingsplek voor kinderen en ouders. In de schoolpleincommissie namen daarom ook buurtbewoners deel die hun bijdrage mochten leveren. “Je ziet kinderen en gezinnen ook buiten schooltijden bij elkaar komen, waardoor het echt een ontmoetingsplein is geworden. Dankzij de mooie natuurlijke en niet schreeuwerige materialen is het plein echt bij de wijk gaan horen”, vertelt Slijkhuis.

Karakteristieke boom mag blijven op schoolplein

Voor de inrichtingen van schoolpleinen wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Het komt hedendaags echter maar zelden voor dat binnen de huidige regelgeving gebruik gemaakt kan worden van aanwezige bomen. IJreka heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld die het toch mogelijk maakt om gebruik te maken van aanwezige bomen. In geval er een boom voor handen is die voldoende duurzaam is, kan deze in het ontwerp worden opgenomen. De boom, of onderdelen van de boom, kunnen dienen als constructie materiaal voor speeltoestellen en buitenmeubilair. Dankzij deze methode heeft de boom van basisschool de Springplank uit Heino een tweede leven op het schoolplein gekregen.

Eik als boomhut

Voordat de nieuwbouw kwam, stond er op dezelfde plaats een ander gebouw dat afgebroken is. Het nieuwe gebouw is groter, waardoor een eik gekapt moest worden om plaats te maken. IJreka  bedacht  voor de eik een tweede leven, om zo aan de wens van de onderbouw te voldoen die graag een mooie boomhut wilde. “De eik die vroeger op het plein stond vormt nu de boomhut en ook het bovenste gedeelte is hergebruikt. Daar kunnen kinderen op zitten en spelen”, aldus Slijkhuis. Ook de overige toestellen bestaan uit duurzaam hout, veelal spintvrij geschuurd robiniahout. Deze houtsoort  kent grillige vormen, wat het plein een robuuste en natuurlijke uitstraling geeft. Een voordeel van dit Europese hardhout is dat het niet geconserveerd hoeft te worden, wat in onderhoud scheelt. Het gaat zeker twintig jaar lang mee bij normaal gebruik.

Duurzaam eikenhout blijft behouden

Ten behoeve van de levensduur van het toestel ondergaat de boom een bewerking. Hierbij wordt het niet duurzame deel van het hout (schil en spinthout) verwijderd, zodat alleen het duurzame kernhout overblijft. Het robinia speelhuis dat gebruikt wordt voor de cradle-to-cradle boomhut is gemaakt van onbehandeld hout. Ook dit onderdeel wordt zoveel mogelijk gezorgd dat het spinthout is verwijderd. Hierdoor kan het uitstekend worden toegepast in combinatie met de bewerkte boom die ook is ontdaan van het spinthout.

Berging, tribune en klimwand ineen

In plaats van de voetbalkooi die op het oude plein stond, is er een verdiept voetbalveld aangelegd. Dit oogt een stuk rustiger. De wanden van de voetbalkuil zijn bekleed met hout in plaats van beton. Dat betekent veiliger spelen met minder kans op schaafwonden. Bovendien kunnen ze op de rand gaan zitten, waardoor een soort podiumfunctie ontstaat. Vanuit de naastgelegen tribune kijken kinderen in het voetbalveld of andersom. Onder die tribune zit een ruimte die als extra berging fungeert voor spelmateriaal. De achterzijde is met klimgrepen omgetoverd tot een klimwand  en zo heeft het geheel meerdere functies gekregen. “De school wilde graag een podium en tribune hebben voor vieringen. We hebben nu een berging, tribune en klimwand ineen gemaakt. Dat heeft als voordeel dat de school daarvoor het geld nu maar één keer uit hoeft te geven”, aldus Slijkhuis.

Specificaties
Project:
Schoolplein vol speeltoestellen in Heino
Plaats:
Heino
Jaar:
2013
Type object:
Schoolplein