Speelslinger Frederik Hendrikplantsoen

Vergelijkbaar project

In 2014 werd gestart met de herinrichting van het Frederik Hendrik plantsoen. Onderdeel van deze herinrichting was het realiseren van een bijzonder speelobject in het park.

De speelslinger, naar ontwerp van Carve, werd aanbesteed door de gemeente Amsterdam. Begin 2015 werd IJreka verkozen tot beste inschrijver.

Dit zeer bijzondere en complexe ontwerp betekende een nieuwe uitdaging. Op bepaalde punten vertoond het project gelijkenissen met de, eerder door IJreka gerealiseerde, speelslinger aan de Laan van Spartaan.

Drie speeltorens

Afhankelijk van hoe je het noemt bestaat de Flamingo, Speelslinger of gewoon "het speeltoestel" uit 3 speeltorens, verbonden door een looptunnel op hoogte met een totale lengte van ruim 40 meter!

Toren 1 bevat een driedimensionale klimstructuur met daarnaast een trampoline op hoogte verwerkt in de structuur! Naast deze toren kun je ook nog een draai element vinden. 

Toren 2 bevat twee niveau's, bestaande uit touwen en netten. Boven de grond zijn chill- of hangmatjes opgehangen. Via het spiraalnet kunnen kinderen de toren betreden.

Toren 3 bestaat uit twee klim- en chillelementen, namelijk een structuur van zit- en klimmatten en een polyferro klimfuik.

Een soepel verloop

In september 2015 werd de speelslinger, in de volksmond "de Flamingo" genoemd, geïnstalleerd in het park. Met dank aan de ruime ervaring in complexe maatwerkprojecten verliep de plaatsing, maar ook de certificering vlekkeloos! Hierdoor kon het toestel na oplevering gelijk opengesteld en besteld worden.

De realisatie van de Flamingo toont de jarenlange ervaring van IJreka binnen verschillende disciplines. Door terug te kunnen vallen op eerder gerealiseerde projecten is het mogelijk om een toestel als de Flamingo te realiseren, zonder concessies te doen in het ontwerp.
Specificaties
Project:
Speelslinger Frederik Hendrikplantsoen
Plaats:
Amsterdam
Jaar:
2015
Type object:
Openbare ruimte, Parken
Architect van het project
Carve
Fotograaf van het project
Marleen Beek