IJreka Speeltoestellen

Robinia hout

Over Robinia hout

Robinia hout kenmerkt zich door een zeer grillige, kromme manier van groeien met weinig takken. De boomstam is vooral in de kern erg hard. Hierdoor is Robinia zeer geschikt voor het maken van speeltoestellen voor natuurlijk spelen. Door de organische vormen kunnen wij leuke en speelse speeltoestellen maken en is ieder speeltoestel uniek.

De bijna gele uitstraling van het Robinia hout verkleurt over tijd. Door weersomstandigheden verweren de Robinia palen tot een mooie egaal grijze kleur die opgaat in de natuur. Doordat wij het spint -de zachte buitenkant van de stam- verwijderen, vormen er geen schimmelplekken op het hout. Door het schuren en verwijderen van splinters is het hout ook veilig voor het aanraken door kinderhandjes.

Duurzaamheid

Naast de mooie natuurlijke vormen van de Robinia houten stammen is Robinia ook zeer geschikt voor speeltoestellen vanwege de duurzaamheid van de houtsoort. Robinia spintvrij geschuurd hout valt in duurzaamheidsklasse I/II. Dit betekent dat het 15-25 jaar of zelfs langer meegaat in contact met de grond.

Om deze duurzaamheid te kunnen garanderen kopen wij, samen met ons zusterbedrijf Foreco Houtproducten, de Robinia stammen in bij hoogwaardige leveranciers en moet het hout aan verschillende selectiecriteria voldoen. Een belangrijk punt is het luchtdrogen van het Robinia hout, daarnaast is het ook van belang in welke tijd de bomen worden gekapt. Het kappen zal zoveel mogelijk moeten gebeuren in de periodes dat er weinig sapstromen in het hout zitten. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat er scheurvorming ontstaat ten tijde van de bewerking van de Robinia stam tot speeltoestel.

Krimpen en zwellen

Uiteraard blijft Robinia wel een natuurlijke houtsoort welke ook vocht opneemt. Hierdoor vertoont Robinia, net als andere houtsoorten, krimp en zwelgedrag. Daarnaast zit er in hout spanning door de groei en bewerkingen waardoor er over tijd scheurvorming kan ontstaan in de Robinia palen. Scheurvorming in de Robinia palen heeft echter geen invloed op de sterkte van de structuur of duurzaamheid van de palen. Vervorming van het hout, indien conform de veiligheidsnormen, zorgt verder voor geen gevaar met betrekking tot de speelveiligheid en wordt gezien als één van de mooie eigenschappen van Robinia hout.

Veel gestelde vragen over Robinia:

Wat is Robinia?

Robinia is een houtsoort afkomstig van Robinia bomen. Robinia hout kenmerkt zich door een zeer grillige, kromme manier van groeien met weinig takken. De stam is vooral in de kern erg hard.

Is Robinia duurzaam?

Ja, Robinia is heel duurzaam, het hout heeft namelijk duurzaamheidsklasse 1. Dit betekent dat het 15-25 jaar of zelfs langer meegaat in contact met de grond.

Is Robinia hetzelfde als Acacia?

Nee, Robinia is niet hetzelfde als Acacia. De boomsoorten lijken wel op elkaar, daarom wordt Robinia ook wel Pseudoacacia genoemd. Acacia is ook van mindere kwaliteit dan Robinia. Robinia heeft namelijk een duurzaamheidsklasse van 1-2 en de Acacia slechts duurzaamheidsklasse 3.

Is Robinia hardhout?

Robinia is geen tropisch hardhout, maar loofhout. Het wordt vaak hardhout genoemd omdat het hout een erg harde kern heeft. 

Waar groeit Robinia?

Robinia hout groeit vooral in Oost-Europa. Het Robinia hout wat wij gebruiken komt voornamelijk uit Hongarije.

Is Robinia giftig?

Ja, de houtkern van Robinia is giftig en kan voor paarden zelfs dodelijk zijn. De stofdeeltjes die vrijkomen bij het bewerken kunnen zorgen voor braakneigingen of geïrriteerde slijmvliezen, daarom wordt hierbij een mondkapje gedragen. Na bewerking is het hout niet meer giftig en zijn er geen problemen meer.

Hoe lang gaat Robinia mee?

Robinia gaat 25 jaar of langer mee. Robinia hout heeft duurzaamheidsklasse 1. Dit betekent dat het 15-25 jaar of zelfs langer meegaat in contact met de grond.