IJreka

Schommels

Onmisbaar in elke speeltuin: schommels! Maar welke kies je? Kijk in onze online catalogus om de perfecte schommel uit te zoeken.

Of gebruik ons advies hieronder om te kijken welke schommel het beste bij jou past.

Schommels

Er zijn ontzettend veel verschillende schommels op de markt. Er zijn verschillende materialen schommelbogen en schommelzitjes, maar ook de hoeveelheid kinderen die tegelijk op een schommel kunnen schommelen kan per schommel verschillen.

In 5 stappen kun je hieronder bekijken welke schommel bij jou past.

Professionele schommel kopen, ja of nee?

Laten we beginnen met het kaf van het koren scheiden: Heb je een professionele schommel nodig of geef je dan onnodig veel geld uit?

Volgens de wet moeten alle schommels, die na maart 1997 in de openbare ruimte geplaatst worden, een certificaat van goedkeuring hebben conform het WAS. (Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen)

Openbare ruimte houdt in: overal waar de overheid (NVWA) kan controleren. Schommels op privé terrein worden aangemerkt als speelgoed en vallen onder andere wetgeving.

Heb je een professionele schommel nodig? Lees dan verder!

Welk hout kies je voor je schommel?

Als het goed is weet je nu dat je een professionele schommel nodig hebt, maar welk hout kies je voor jouw schommel?

De keuze voor een houtsoort hangt vaak af van drie dingen, namelijk duurzaamheid, uiterlijk en prijs. Waarbij we weinig advies kunnen geven op het gebied van uiterlijk.

Op het gebied van duurzaamheid en prijs kunnen we wel ons advies geven: Ga goed na of de schommel veel en/of lang gebruikt moet worden. Ga ook na of de schommel door grote kinderen bespeeld wordt.

Als een van deze dingen het geval is adviseren wij om te investeren in een Robinia schommel met duurzaamheidsklasse 1. Over de gehele levensduur van de schommel bespaar je dan een hoop geld!

Is het antwoord op alle vragen "nee"? Kies dan voor een WaxedWood grenen of NobelWood schommel. Deze schommels zijn goedkoper bij aanschaf, maar vergen meer onderhoud bij intensief gebruik.

Voor welke leeftijd is de schommel?

Deze vraag hebben we al deels beantwoord om een materiaalkeuze te maken, maar ook voor het type schommel is deze vraag van belang.

Is de leeftijdsgroep baby's en peuters? Kies dan in ieder geval voor een schommel met "babyzitje" of "kratzitje". Voor kleuters is een normaal schommelzitje of -plankje geschikt. Daarom zijn er ook combinaties mogelijk met kratzitje en schommelplankje.

Oudere schoolkinderen zijn vaak op zoek naar uitdaging. Een schommelplankje is voor deze doelgroep snel niet uitdagend genoeg. Bij schoolkinderen vallen schommels waarbij je samen kan schommelen daarom beter in de smaak.

Zijn er mindervaliden?

Wat soms vergeten wordt bij het kopen van een schommel is de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers of gehandicapten.

Speciaal voor mensen met een beperking zijn er ook enkele schommels op de markt, zoals de rolstoelschommel. Maar ook een vogelnest schommel is erg geschikt voor mensen met een beperking zolang de juiste ondergrond wordt toegepast.

Samen spelen?

Tot slot is het goed om na te gaan of kinderen vaak samen spelen. Zijn er veel kinderen op de locatie te vinden? Schommelen ze samen of liever alleen?

Vaak heeft een schommel een centrale rol in de speeltuin en schommelen er veel kinderen samen. Op een dubbele schommel tot een zeshoek schommel, schommelen kinderen wel tegelijk maar niet samen.

Op een familieschommel of vogelnest schommel kan echt samengewerkt worden om zo hoog mogelijk te gaan. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een schommel.

Meer informatie over onze schommels?

Heb je vragen over onze schommels of weet je niet welke schommel je moet kiezen? Bij IJreka Speeltoestellen geven we altijd een eerlijk en vrijblijvend advies. We helpen je graag verder met al je vragen en bieden onze hulp aan bij het uitzoeken van een professioneel speeltoestel. Neem contact op via telefoon en mail, of breng een bezoek aan ons kantoor en fabriekspand in Dalfsen. De koffie en thee staan voor je klaar!