IJreka Speeltoestellen

Trimbanen

Door het bos of in een park hardlopen, onderweg lekker van de natuur en omgeving genieten, maar jezelf ook uitdagen om sterker te worden. Een trimbaan is een rondgaand parcours van meestal een aantal kilometer lang, waarbij op gezette afstanden verschillende gymtoestellen of obstakels staan. Met deze toestellen train je kracht, conditie en uithoudingsvermogen door middel van je eigen lichaamsgewicht. De route van het parcours wordt vaak tijdens het joggen aangegeven met borden en pijlen.

Op borden bij de toestellen zelf wordt vaak aangegeven welke oefening je er moet doen en hoe deze uitgevoerd moet worden. Bij deze lichamelijke oefeningen kan je zelf de moeilijkheidsgraad bepalen. Dit vooral door zelf te bepalen hoe vaak je de oefening doet. Hierdoor train je altijd op je eigen niveau.

Een trimbaan helpt gebruikers op een eenvoudige en leuke manier een actieve levensstijl te onderhouden en zorgt voor een extra recreatieaspect in een bos of park. Kies je favoriete trimtoestellen uit ons assortiment en stel zelf je ideale trimparcours samen. Of ga voor een complete trimbaan.

 

Wat is een trimbaan

Een trimbaan, trimparcours of vitaparcours is een rondgaand parcours van meestal enkele kilometers lang waarin op afstand verschillende obstakels zijn geplaatst. De trimbaan is een laagdrempelige manier om vooral jong volwassenen in de openbare ruimte in beweging te laten komen. Verschillende doelgroepen kunnen op een trimbaan op hun eigen niveau geheel kosteloos aan hun spierkracht en conditie werken. Zo biedt de trimbaan op elk gewenst moment de mogelijkheid om met plezier te bewegen.

Met een trimbaan kun je conditie en kracht trainen, want het is de bedoeling dat de afstand tussen de trimtoestellen joggend wordt afgelegd. De trimtoestellen verschillen van elkaar, zodat elke op elke locatie op de trimbaan een andere spiergroep gebruikt kan worden. Een goed ontwerp zorgt dat de juiste volgorde van toestellen deze spiergroepen elkaar op de juiste manier afwisselen.

Waarom een trimbaan

Mensen die meer bewegen en sporten zijn lichamelijk en mentaal fitter. Ze hebben hierdoor ook minder kans op depressie, hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker. Sport en bewegen verbetert de kwaliteit van leven, ook wanneer je op latere leeftijd start.(1) Algemene voordelen van bewegen kunnen zijn:

  • Verbetert humeur en geeft meer energie.
  • Goed voor de bloedcirculatie, ademhalen, spieren, gewrichten en botten.
  • Stimuleert stofwisseling en geeft een positieve invloed op het gewicht.
  • Verhoogt weerstand en verminderd stress.
  • Verbetert balans, wat het risico op vallen verkleint.
  • Goed voor de mentale gezondheid en draagt bij aan de onafhankelijkheid op latere leeftijd.
  • Positief effect op kwaliteit van leven.

Waarom buiten sporten

Door het UV-licht dat je lichaam krijgt door buiten te sporten, voorziet je lichaam je van vitamine D. Dit is essentieel voor je botten en je immuunsysteem. Door lekker buiten te sporten maakt je lichaam ’s avonds meer melatonine aan. Hierdoor kun je beter slapen, waardoor je de volgende dag weer lekker kan sporten! Bewegen in de buitenlucht helpt je te ontspannen.(2)

De kleur groen van de omgeving heeft een positief effect op je stemming en eigenwaarde. Daarnaast zal het de motivatie ten goede komen. In de natuur sporten blijkt sterker te motiveren dan sporten in de stad of in een sportcentrum. Mensen vinden het in het algemeen leuker, prettiger en aangenamer om buiten te joggen in het park of bos dan op een lopende band.

Trimparcours in de openbare ruimte - Bordje - IJreka

Waar vind je een trimbaan

Een trimbaan wordt vaak geplaatst in de openbare ruimte in een natuurrijke omgeving. Vaak wordt er in een bos of park een parcours uitgewerkt. Dit kan zijn langs een bestaande route, maar ook langs een nieuw aan te leggen pad. Langs deze route worden dan op gezette afstanden verschillende sporttoestellen neergezet om oefeningen op uit te voeren.

Soms vind je een trimbaan juist op een besloten terrein. Regelmatig openen sportscholen of andere sportieve instellingen, zoals ijsbanen of zwembaden, hun eigen trimparcours op eigen terrein.

Een natuurlijke omgeving stimuleert de stemming en motivatie tijdens het sporten. Daarnaast geven bossen en parken vaak meer gelegenheid qua drukte en ruimte om een dergelijke trimbaan aan te leggen. Een trimbaan kan ook erg goed dienen als een belevingsplek in de natuur. Bij de trimbaan kunnen sociale hotspots gecreëerd worden waar mensen rustig kunnen zitten. Op deze manier komen ‘Sport en bewegen’ en ‘Ontspanning’ bij elkaar.

Welke trimbaan onderdelen zijn er

De trimbaan is gemaakt van verschillende onderdelen die geheel naar wens ingevuld kunnen worden. Langs de route kunnen er veel verschillende toestellen geplaatst worden. Van slingertoestel tot optrektoestel. Ook het materiaal van de toestellen kan erg verschillen. Een veel voorkomend materiaal is hout. Hierbij kan ook gekozen worden voor verschillende ondergrond. Dit kan bijvoorbeeld normaal zand zijn, zoals dat in het bos, maar ook gras of boomschors om het lopen wat zachter en zwaarder te maken. IJreka Speeltoestellen heeft de volgende onderdelen om de trimbaan tot een succes te maken.

1. Slingertouw

Het onderdeel slingertouw is een uitdagend onderdeel van de trimbaan. Zonder je benen te gebruiken naar boven klimmen, of ergens overheen slingeren. Het trimparcours onderdeel is gemaakt met een Robinia houten frame. Aan de bovenbalk hangt een met staal versterkt touw. Bekijk slingertouw >

2. Hordeloop

Het onderdeel hordeloop is een klassiek onderdeel van de trimbaan. Het toestel helpt je met het trainen van behendigheid, coördinatie en kracht. Het trimparcours onderdeel is gemaakt van Robinia hout. Bekijk hordeloop >

3. Buikspierbankje

Het buikspier bankje is vaak onderdeel van een trimbaan. Door je tenen onder de balk te steken en op de andere balk achterover te hangen kunnen de buikspieren getraind worden. Het trimparcours onderdeel is gemaakt van Robinia hout. Bekijk buikspierbankje >

4. Bokspring palen

Het onderdeel bokspring is een multifunctionele oefening. Het toestel helpt je met het trainen van de behendigheid, coördinatie en snelheid. De Robinia palen kunnen gebruikt worden als bokspring palen of gebruikt worden als slalomparcours. Bekijk bokspringpalen >

5. Evenwichtsparcours

Het onderdeel evenwichtsparcours is een meer eenvoudige en laagdrempelige oefening van de trimbaan. de oefening helpt je met het trainen van balans en coördinatie. De evenwichtsbalken liggen schuin tegen elkaar aan om de oefening iets uitdagender te maken. Bekijk evenwichtsparcours >

6. Overspringbalk

Het onderdeel overspringbalk is een klassiek toestel in een trimbaan. Het toestel helpt je met het trainen van behendigheid, coördinatie en snelheid. De springbalk is gemaakt van Robinia hout. Bekijk overspringbalk >

7. Optrek toestel

Het onderdeel optrektoestel is een trimtoestel wat uitermate geschikt is als uitdagend speeltoestel voor het trainen van kracht en motoriek. Dit toestel kan ook los geplaatst worden buiten de trimbaan. Het optrektoestel bestaat uit twee Robinia staanders met een RVS stang. Bekijk optrek toestel >

Robinia Trimbaan voor openbare ruimte - IJreka

Robinia hout

De trimtoestellen van IJreka Speeltoestellen worden in Dalfsen geproduceerd met Robinia hout als toonaangevend materiaal. Robinia, ook wel pseudoacacia genoemd, is de meeste duurzame hardhoutsoort die in Europa groeit. Van nature komt het houtsoort alleen voor in het oosten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig, door de aanleg van plantages, groeit deze hardhoutsoort in heel Europa.

Het beste Robinia wordt voornamelijk geïmporteerd uit Hongarije. Het pintvrije kernhout is erg hard en slijtvast. De stammen groeien in een natuurlijk kromme vorm en zijn vaak niet prefect rond. Daarmee is het uitermate geschikt voor het maken van natuurlijke, onderhoudsarme en vandalisme bestendige speel- en sportomgevingen. Door de technische eigenschappen van het hout, is een extra nabewerking van het hout met bijvoorbeeld olie niet nodig.

De Robinia palen worden volledig splinter- en spintvrij geschuurd. Dit houd in dat het zachte hout aan de buitenkant van de stam wordt verwijderd en alleen het hardste kernhout overblijft. Doordat Robinia duurzaamheidsklasse 1 heeft, gaan de palen meer dan 25 jaar mee in grondcontact. Met de paalkapjes die de palen beschermen tegen inregenen op de kop zijn de Robinia palen bestand tegen elk weertype en dus erg geschikt voor het maken van sporttoestellen en trimbanen.

Robinia trimparcours onderdeel slingeren - IJreka

Certificering van speeltoestellen

Een speeltoestel in de openbare ruimte moet altijd gecertificeerd zijn. Een geldig certificaat van goedkeuring van een door de minister aangewezen keuringsinstelling (AKI) of een daarmee gelijkgesteld certificaat per toestel moet aanwezig zijn.

De beheerder van speeltoestellen moet voor elk speeltoestel een logboek of actueel dossier bijhouden. De beheerder toont hiermee zijn zorg voor de veiligheid van het speeltoestel aan, en maakt hiermee het beheer voor zichzelf inzichtelijk. Alle Robinia speeltoestellen van IJreka worden standaard voorzien van certificaat volgens NEN-EN1176 en een logboek.

Meer informatie over veiligheid en certificering

Certificering van trimbanen en sporttoestellen

Op dit moment (2020) wordt het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS) herschreven. Publicatie vindt plaats in juli 2021. Een van de verwachte wijzigingen zal zijn dat vele sporttoestellen in de openbare ruimte onder het WAS zullen vallen.

Dat houdt in dat een zichtkeuring en dossierbeoordeling moeten worden uitgevoerd en deze toestellen niet in gebruik genomen mogen worden tot het certificaat is afgegeven. IJreka Speeltoestellen speelt hier al op in door standaard bij de trimbaan toestellen, een certificaat en logboek mee te leveren. Hierdoor kan er meteen volop gebruik gemaakt worden van de toestellen, ook bij een eventuele regelwijziging.

 

 

Meer informatie over trimbanen

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen over trimparcours of trimbanen? Bij IJreka Speeltoestellen geven we altijd een eerlijk en vrijblijvend advies. We helpen je graag verder met al je vragen en bieden onze hulp aan bij het uitzoeken van een professioneel sporttoestel voor de openbare ruimte. Neem gerust contact met ons op via telefoon en mail, of breng een bezoek aan ons kantoor en fabriekspand in Dalfsen. De koffie en thee staan voor je klaar!

Ook kun je alle trimbaan onderdelen vinden in onze online catalogus. Hier zijn ook de afmetingen, valhoogtes en uitgebreide beschrijving per sporttoestel te vinden. Geheel gratis en vrijblijvend kun je in onze online catalogus ook je eigen offerte samenstellen en aanvragen.

NAAR DE CATALOGUS
Navigatie