Bosbouw als wapen tegen broeikaseffect

Bosbouw als wapen tegen broeikaseffect

05-07-2019

Een mooi bericht voor de houtwereld: vandaag is naar buiten gekomen dat Zwitserse wetenschappers adviseren om ruim 1 miljard hectare bos te planten om het broeikaseffect tegen te gaan. De onderzoekers verwachten dat met deze maatregel de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 , het doel van het klimaatakkoord van Parijs.
(bron: NOS)

Verwarring bijdrage ontbossing

Veelal leeft de verwarring dat de houtbouw bijdraagt aan ontbossing en daarmee ook bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Natuurlijk, al dat hout moet ergens vandaan komen. Maar, gelukkig zijn er mooie keurmerken en bestaat er zoiets als duurzaam bosbeheer om ontbossing tegen te gaan.

Duurzaam bosbeheer

Duurzaam beheer van bossen betekent dat het oppervlakte van het bos en de natuurwaarden in stand gehouden worden. Er wordt geen hout gebruikt uit natuurlijke bossen, kaalkap is verboden en het totale bosareaal mag niet afnemen. Daarnaast betekent duurzaam ook: nooit méér hout uit het bos oogsten dan er bij groeit.

Vervangend product tropisch hardhout

Daarnaast zijn er op het gebied van houtmodificatie allerlei innovaties in houtverduurzaming, waarbij er zelfs een bio-based alternatief ontwikkeld is voor tropisch hardhout. Zo kunnen we de leefomgeving van tropische flora en fauna met rust laten en een prachtig alternatief bieden voor hardhout toepassingen. Meer informatie hierover vind je hier: https://www.foreco.nl/nl/producten/nobelwood

Bijdrage aan klimaat

Met duurzaam beheer van bossen dragen we bij aan een beter klimaat, nu en in de toekomst. De kracht van hout en de natuur is enorm, laten we deze kracht dan ook met zijn allen benutten!