Foreco Wint de Cross-over Innovation Challange

Foreco Wint de Cross-over Innovation Challange

Foreco Wint de Cross-over Innovation Challange
03-05-2015

Kennispoort Zwolle selecteert innovatieve ontwikkelingen die ondernemingen een stap in de toekomst laten zetten. De Cross-over Innovation Award wordt verleend aan de onderneming die uitblinkt in het verwezenlijken van een innovatie door samen te werken met andere bedrijven. In goed Nederlands: innovatiekracht door kruisbestuiving! De innovatie NobelWood Equal Weathering heeft dit jaar die prijs verdiend.

 

NobelWood is op zich al een innovatief product door de wijze waarop zacht naaldhout middels biopolymeren uit suikerriet afval tot een duurzame houtsoort wordt gemaakt.

Echter, het gedraagt zich net als tropisch hardhout qua vergrijzing. Nieuw gemonteerd heeft het de bekende diepbruine hardhoutkleur, maar in de tijd vergrijst het. Dat vinden ontwerpers en opdrachtgevers lastig.

Samen met verfproducent DryWood uit Enschede en Lenferink Applicatietechniek uit Zwolle ontwikkelde Foreco de techniek die leidt tot het product NobelWood Equal Weathering. Het hout heeft van meet af aan de mooie uitstraling die het na verwering zal krijgen. Daarmee heeft het gebouw vanaf de eerste dag dezelfde uitstraling. En dat is wat de toekomstige eigenaar graag wil.

Door deze samenwerking stimuleren de drie partners de toepassing wat feitelijk al een prachtig duurzaam product is. Alle drie de ondernemers zijn trots op de erkenning voor dit Overijsselse "multiplyer-effect" voor houttoepassing.