De Mechanisatie van een nieuwe schaaflijn

Een stap vooruit voor onze productie

De huidige schaaflijn is het station met de hoogste bezettingsgraad binnen onze productie. Deze hoge bezettingsgraad betekent dat elke toename in orders direct resulteert in langere levertijden. Bovendien kunnen onvoorziene omstandigheden nauwelijks worden opgevangen zonder vertragingen.

Door te investeren in een tweede schaafbank, vergroten we niet alleen onze capaciteit, maar verkorten we ook de wachttijden aanzienlijk. De wachttijdtheorie leert ons immers dat bij een verdubbeling van het aantal servers de wachttijd exponentieel vermindert. Dit geldt des te meer voor een schaafbank, omdat de volgorde van orders sterk bepaald wordt door voorgaande orders om de steltijd te beperken. Daarnaast biedt de nieuwe lijn ons meer mogelijkheden om hardhout te schaven, een segment dat de afgelopen vijf jaar enorm is gegroeid binnen ons bedrijf.

De grootste uitdagingen bij de mechanisatie van onze schaaflijn
De grootste uitdaging bij de mechanisatie van de schaaflijn was de veelzijdigheid van de producten die we willen schaven. Naast naaldhout, willen we ook hardhout kunnen schaven. Hardhout is zwaar en vereist een langzame productiesnelheid, terwijl lichte naaldhoutproducten met een snelheid van 70 meter per minuut worden verwerkt. De lijn moest dus geschikt zijn voor deze brede productrange.

Het hanteren van zware balken vormde een specifieke uitdaging. In veel productielijnen valt het uitvalhout naar beneden, maar bij zware hardhouten balken zou dit snel schade aan de lijn veroorzaken. Wij kozen er daarom voor om het hout omhoog te brengen voordat het afgevoerd wordt. Dit zorgt voor een efficiëntere verwerking van ons hout.

Onze keuze voor Pinomatic Oy:
Expertise en Kwaliteit in Mechanisatieoplossingen

Onze zoektocht naar een geschikte partner voor deze mechanisatie begon binnen ons eigen netwerk. We kregen aanbevelingen van betrouwbare partijen en bezochten machinebeurzen om contact te leggen met potentiële leveranciers. Na gesprekken met verschillende leveranciers en bezoeken aan referentieprojecten, viel onze keuze op Pinomatic Oy. Bezoeken aan hun fabriek en aan een aantal van hun klanten overtuigden ons van hun expertise en kwaliteit.

De voordelen van de nieuwe schaaflijn

De introductie van een automatische schaaflijn brengt aanzienlijke voordelen met zich mee. Allereerst ontlasten we onze medewerkers door de intensieve handmatige invoer en uitvoer van producten te automatiseren. Veel concurrenten maken nog steeds gebruik van simpele invoer- en uitvoerlijnen, maar wij zijn gewend aan een hogere standaard.

De nieuwe lijn biedt ook de mogelijkheid tot automatisch op- en aflatten. Dit is een enorm voordeel gezien het hoge aantal orders dat gedroogd moet worden en dus ook op- en afgelat moet worden. Deze automatisering verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar verbetert ook de arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers.

Planning en oplevering

We staan op het punt een belangrijke stap te zetten in de mechanisatie van onze schaaflijn. In Q4 van 2024 starten we met de detailengineering van de nieuwe lijn. We verwachten dat de installatie in september 2025 voltooid zal zijn, waarna we kunnen beginnen met onze verbeterde en efficiëntere schaaflijn.

Met deze investeringen zijn we klaar voor de toekomst, klaar om onze klanten beter van dienst te zijn, en klaar om de uitdagingen van de markt met vertrouwen tegemoet te treden.