Foreco

Over ons

Innovatief in hout

Innovatief in hout, dat is waar wij bij Foreco Houtproducten voor staan. Constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen op het gebied van hout. Zo onderzoeken we het impregneren van hout en kijken we hoe we hout kunnen modificeren met bio-based producten. Zo zorgen we er voor dat het hout op een duurzame wijze een langere levensduur krijgt. Daarnaast zoeken we ook naar slimme oplossingen om bijvoorbeeld het gebruik van hardhout terug te dringen.

Onderdeel van de Foreco Groep

De Foreco groep is een innovatieve speler op de houtmarkt. Van gevelbekleding tot beschoeiingspalen en op maat gemaakte speeltoestellen; binnen de Foreco groep zorgen de verschillende bedrijfsonderdelen dat het mogelijk wordt.

Binnen de hele groep staan duurzaamheid, innovatie en goed advies met de juiste service hoog in het vaandel. Onder de Foreco Groep vallen naast Foreco Houtproducten nog drie bedrijfsonderdelen: Foreco Houtconstructies, Foreco Woodshop en IJreka Speeltoestellen. Verdeeld over twee locaties in Nederland werken wij aan mooie houttoepassingen in verschillende markten.

Kennis

Met ons team van specialisten zijn we op meerdere fronten in staat om te antwoorden op specifieke vragen en wensen van de klant. Of het nu gaat om de uitstraling van het hout of bijvoorbeeld brandveiligheidseisen. Samen met onze klanten vinden wij een oplossing. We helpen graag bij het vinden van passende toepassingen en oplossingen op het gebied van hout.

Ontwikkeling

Dankzij onze eigen research en development afdeling zijn we constant in beweging. Veel onderzoeken doen we in eigen beheer om zo nieuwe ideeën uit te werken tot concrete producten. Bovendien beschikken we over hoogwaardige productie- en testfaciliteiten. Zo kunnen we de basis van onze kwaliteit testen en borgen.

Kwaliteit

Ons hout is voornamelijk afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen waar wordt gewerkt met respect voor natuur en milieu, maar ook met gevoel voor kwaliteit. Ook het verduurzamen van hout doen wij volgens KOMO-certificering. Bovendien leveren wij naar wens PEFC of FSC gekeurd hout. Voor onze houtproducten kunnen wij ook een levensduur garantie afgeven tot wel 25 jaar. De garantie is ondergebracht bij de Stichting Garantiefonds Houtverduurzamen Dalfsen.

Luchtfoto Foreco Dalfsen

Onze missie

Al onze activiteiten zijn erop gericht om de waarde van hout te verhogen. Niet alleen door het te bezagen of te schaven, maar ook door het duurzamer te maken. Daarmee bieden we nieuwe perspectieven!

Wij doorbreken barrières voor meer mogelijkheden met hout en dragen zo bij aan het bestaansrecht en behoud van onze bossen als onuitputtelijke bron van duurzame grondstoffen én plezier.

Nieuwsgierig?

Kom gerust eens een kijkje nemen bij ons bedrijf. We zitten midden in de Dalfser bossen en hebben een wisselende voorraad van ruim 15.000 m3. Heeft u specifieke vragen of wensen? Neem dan eerst contact met ons op om een afspraak te maken. We vertellen u graag over opties en mogelijkheden bij een lekkere kop koffie.

FORECO TIJDLIJN

2023 | Lustrum jaar

In 1983 richtte Peter Swager, Foreco op. 40 jaar en één generatie (lees 2019) verder gaat Foreco nog gestaag door.  Alle noemenswaardige mijlpalen en gebeurtenissen in onze 40-jarige geschiedenis vindt u hieronder.

Foreco bestaat dit jaar 40 jaar en ook dit jaar belooft een mooi jaar te worden. Zo staan we dit jaar bijvoorbeeld ook stil bij het jubileum van een van onze collega's die dit jaar al 40 jaar bij ons werkt!

 

2022 | Afscheid van Peter Swager & nieuw pand in Noordeloos

2022 zou een mooi jaar worden voor Foreco met onder andere de bouw én de opening van de nieuwe fabriekshal in Noordeloos. Echter, moesten wij helaas afscheid nemen van onze Peter Swager. De fabriekshal in Noordeloos was het laatste project dat Peter heeft opgestart. Helaas kon hij het openingsfeest niet meer meemaken. Hij zou ongetwijfeld trots zijn geweest op het eindresultaat.

2019 | Overname door volgende generatie

2009 | Nieuw kantoorpand met unieke trap

In Dalfsen wordt een nieuw kantoorpand gerealiseerd. Vanuit dit pand kan de gehele groep optimaal gefaciliteerd worden. Eyecatcher is de centrale trap welke volledig van NobelWood wordt gemaakt.

Trap in Dalfsen van NobelWood

2005 | Overname timmerfabriek Noordeloos

Een derde bedrijf voegt zich bij de groep. Foreco Houtconstructies wordt in Noordeloos gestart. Tussen het handelsbedrijf in Dalfsen en de Zuid-Hollandse timmerfabriek wordt in snel tempo een zeer effectieve synergie ontwikkeld.

Luchtfoto Foreco Houtconstructies Noordeloos

2000 | Toetreding van IJreka Speeltoestellen

Foreco voegt een nieuw bedrijfsonderdeel toe aan het groeiende bedrijf. IJreka Speeltoestellen wordt toegevoegd aan de Foreco groep. IJreka richt zich op ontwerp, productie en montage van speelactiviteiten in de openbare ruimte.

Foreco Flits 2000 - Zelfbouw speeltoestellen

1995 | Lancering van eigen merknamen

WaxedWood

Foreco introduceert WaxedWood, haar eerste eigen merk. WaxedWood is een verduurzaamd houtproduct met onderscheidenlijke waterafstotende kwaliteitskenmerken.

 Foreco Flits 1995 - Introductie WaxedWood

Het ontwikkelen van merken met specifieke kwaliteitsaspecten wordt in de navolgende jaren voortgezet en gaat door tot op de dag van vandaag.

TwinWood

Naast WaxedWood komt Foreco met een innovatief product om hardhout te besparen. TwinWood is een houtproduct voor de waterbouw waarbij het hardhout aan zachthout wordt gemaakt doormiddel van een vingerlas. Hierdoor worden aanzienlijke hoeveelheden hardhout vervangen door -ruim beschikbaar- inlands zachthout.

SafeWood

Brandvertragend hout was de volgende innovatie van Foreco. Door de speciale brandvertragende eigenschappen van SafeWood is het mogelijk hout toe te passen op plekken waar brandveiligheid een eis is. Hierdoor kan hout vaker toegepast worden op gevels of in de bouw.

NobelWood

Een unieke vinding wordt gedaan. Een 100% biologisch product als vervanger voor tropisch hardhout. Voor de productie van NobelWood wordt middels een innovatieve techniek met biobased chemie het snelst groeiende naaldhout ter wereld gemodificeerd. Hierdoor krijgt het de uitstraling en levensduur van tropisch hardhout.

FaunaWood

Eveneens eens een 100% biologisch product. FaunaWood is ontwikkeld als alternatief voor afrasteringspalen van bijvoorbeeld tropisch hardhout of met creosoot behandeld hout. Ook is het een alternatief voor niet-hout producten zoals kunststof, staal en beton.

1994 | Hypermodern impregneerbedrijf

De meest geavanceerde houtverduurzamingsinstalatie van Europa wordt in gebruik genomen. Foreco begint de markt te betreden met innovatieve houtoplossingen.

Foreco Flits 1993 - Nieuwbouw Impregneerhal

1987 | Start houtbewerking en schaverij

Foreco investeert in houtbewerking middels schaven en herzagen van hout. Hiermee snijd Foreco de nieuwe markten in bezaagd hout aan.

1983 | Oprichting van Foreco Dalfsen B.V.

Door oud-medewerkers wordt uit een faillissement Foreco Dalfsen B.V. opgericht. Met Peter Swager aan het roer richt het bedrijf zich deels op bosexploitatie, maar richt Foreco zich verder op houtproducten voor de grond-, weg- en waterbouw. De onderneming is gericht op afzet en bewerking van rondhout.

1972 | 'Foreco' wordt geïntroduceerd als naam

De naam Foreco wordt geïntroduceerd voor houtactiviteiten. De activiteit draagt oorspronkelijk de naam 'Houtsorteringen', maar wordt na een paar jaar vervangen doormiddel van een prijsvraag. De prijsvraag levert de winnende naam 'Foreco' op. Sindsdien dragen de houtactiviteiten die naam.

Artikel oprichting Foreco in personeelsblad heidemaatschappij 1972

1968 | Locatie Dalmsholterweg wordt aangewezen

De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij wijst de locatie 'Dalmsholterweg 5' te Dalfsen aan als centrale plek in Oost-Nederland om hout in bosexploitaties te verwerken. Waardetoevoeging is het doel.

Oude locatie Dalmsholterweg

Onze projecten

Met de onderstaande projecten willen wij u inspireren om de mogelijkheden van hout te laten zien. In deze projecten laten wij u graag kennismaken met onze producten die op vele manieren kunnen worden toegepast.