Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen
Fietsbrug de Hoge Kempen

Fietsen door de Hoge Kempen

Bij Maasmechelen vindt u het Nationaal Park Hoge Kempen. Door dit prachtige natuurgebied is een fietsroute aangelegd met als belangrijk onderdeel de fietsbrug. De fietsbrug verbindt twee fietsknooppunten over de weg naar Zutendaal. Witteveen+Bos heeft het ontwerp van deze fietsbrug gemaakt. Wij hebben aan het project mogen meewerken door hout te leveren voor de houten wanden langs de volledige brug. De brug is maar liefst 294 m lang en de houten wanden bestaan uit 100% duurzaam gewonnen FSC hout uit het Nationaal Park Hoge Kempen. 

 

Duurzaam beheerd hout uit de bossen van Maasmechelen

Bij dit project is het hout uit de duurzaam beheerde bossen van het natuurgebied gebruikt in de brug. Dit hout hebben wij vervolgens gezaagd, bewerkt en behandeld met WaxedWood bruin. De behandeling verduurzaamd het hout, het gaat dus langer mee en geeft het een mooie bruine kleur. Het hout is vervolgens geschaafd met vellingkanten. Er is tropisch hardhout voor de onderbouw gebruikt. Dit product is ook bruin. In de basis is de kleur van de omlijsting hierdoor nabij gelijk aan de kleur van de onderbouw. Dit zorgt voor een samenhangend en indrukwekkend geheel.

GWW-specialist Raymond Pot over de bijzonderheden van deze brug

"De gedachte was om de omlijsting, oftewel de wanden, te maken van WaxedWood met een duurzaamheidsgarantie. Daarbij hebben wij, Wijma Kampen B.V. en ik, samen bedacht om extra dimensie te geven aan het project door het hout wat wij hiervoor hebben gebruikt uit de regio zelf te halen. Wanneer je een ecologisch punt wilt behalen, is dit een mooie manier. We hebben dit ook al eens eerder gedaan, bijvoorbeeld bij het Kerckebosch in Zeist. Daar hebben wij ook onderdelen weer teruggeplaatst in de omgeving. Het is een mooi idee dat het hout wat daar uit de bossen komt weer gebruikt wordt om daar te verwerken. Ook de lengte van deze brug maakte het een interessant project. Doordat er veel hout benodigd was, konden wij een afspraak maken met een bosexploitant om één of twee vrachten te leveren. Dit is op een duurzame manier gebeurd, met een FSC-keurmerk" 

Specificaties
Project:
Fietsbrug de Hoge Kempen
Plaats:
Maasmechelen
Jaar:
2021
Type object:
Overig
Toepassingen:
Wandelpaden, Overig
Houtsoorten:
Naaldhout
GWW specialisten

Onze GWW specialisten staan voor u klaar! Met hun uitgebreide kennis zullen ze u zo goed mogelijk proberen te helpen bij al uw vragen over de GWW.