Liefland Park
Liefland Park
Liefland Park
Liefland Park
Liefland Park
Liefland Park
Liefland Park
Liefland Park
Liefland Park

Een uniek project

Het Lieflandpark is een prachtig en uniek project in Utrecht vanuit verschillende perspectieven gezien. Aan het park zijn 20 woningen gebouwd. Voor deze woningen heeft Foreco het hout voor de gevels, vlonders en boompalen mogen leveren. De geveldelen zijn behandeld met een brandvertragend middel en de boompalen met WaxedWood Gold. Het Bilinga hardhout voor de vlonders is onbehandeld. 

Toon specificaties gevel Verberg specificaties gevel

Houtsoorten: Staanders: Lariks Douglas WaxedWood Gold, Geveldelen: Lariks Douglas FRX, Bilinga FSC.

Geveltype: Open gevel, verticale gevel, vier zijden geschaafd met ronde hoeken. 

Kleur: 

Oppervlakte afwerking: Zichtzijde fijnbezaagd

Afmeting:

Een park midden in een woonwijk

Ferdi Joosse, adjunct directeur van Foreco die dit project heeft begeleid, zegt: “de combinatie van toegepaste houtsoorten hebben we nog niet eerder meegemaakt.” Taco Meerpoel van projectontwikkelaar KRKTR is trots op dit project: “De beleving na 1,5 jaar is precies zoals we het bij de opzet in de gedachten hadden. Ik ben daar zowaar zelf gaan wonen.” De betrokkenen zijn enthousiast, ook de architect. “Dit project was een breed gedragen project, met een uitzonderlijk hoge omwonendenparticipatie”, zo vertelt Jeroen Atteveld van architectenbureau Heren 5. “Het is nu een groene oase middenin de stad Utrecht! De buurt wilde graag de parkfunctie, die is mogelijk gemaakt door de 20 woningen die er nu omheen staan. Deze bekostigen het park!”

De houten gevel

De houten geveldelen zijn aan vier zijden geschaafd met vier ronde kanten, daarna zijn ze aan de zichtzijde fijnbezaagd. Vervolgens is het hout behandeld met het brandvertragende middel FRX (FireRetardant Exterior), om te voldoen aan Euroklasse B qua brandgedrag.

Op deze manier kan een levensduur van meer dan 50 jaar bereikt worden. Er is gekozen om de geveldelen aan de zichtzijde te behandelen met het bruin/grijze Firestain. Dat is een brandvertragende coating. Daardoor ontstaat een gevel die onderhoudsvrij is, inclusief de brandvertrager!

De houten vlonders

Tot slot hebben de woningen houten vlonders bij de veranda’s. Daarbij is gekozen voor hardhout, en wel bilinga FSC® uit Afrika. Dit is een mooie rustige, harde houtsoort. Bilinga vervormt weinig en kent weinig slijtage. Dat maakt deze houtsoort zeer geschikt voor vlonders. De vlonders bevatten open molgoten om het overtollige regenwater af te voeren.

“Door de uitgebalanceerde combinatie van het park, de houten gevels, de boomveranda’s en de vlonders kun je voelen dat deze huizen tot de duurzaamste woningen van Utrecht behoren,” aldus een tevreden Meerpoel van KRKTR.

Specificaties
Project:
Liefland Park
Plaats:
Utrecht
Jaar:
2019
Type object:
Woning
Toepassingen:
Gevel, Rondhout
Houtsoorten:
Douglas lariks, Hardhout - Billinga
Geveltypes:
Open gevel