Foreco Houtproducten

Boer Staphorst

Interview met Jouk Boer en Klaas Boldewijn

Het pand van bouw- en woonwarenhuis Boer Staphorst BV is in 1992 gebouwd, de huisstijl van het bedrijf was toentertijd nog blauw van kleur, waardoor er voor blauwe panelen werd gekozen. Na een periode bladderde de verf langzaam af en begon de gevel te dateren. Hoog tijd voor een upgrade!

Jouk Boer, mede-eigenaar van Boer Staphorst, vertelt: ”Uiteindelijk zeiden wij tegen elkaar: hier moeten we gewoon iets mee, we zijn toe aan verandering. Zodoende hebben we als familiebedrijf besloten om voor een stukje duurzaamheid te gaan. Duurzaamheid past bij ons bedrijf en de producten die wij verkopen. Daarnaast wilden we de eenheid in het pand behouden, omdat het voorheen 3 panden waren. Het is een schuurmodel, de zes punten van het gebouw zijn typerend voor Boer Staphorst BV. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om het pand te verfraaien met hout op de gevel. Vierkante dozen staan er genoeg in Nederland, de uitstraling van gebouw is typerend voor de afslag vanaf de A28 naar Staphorst.”

Klik hier om dit project te bekijken

 Klaas Boldewijn, eveneens behorend tot de familie en net als Jouk Boer betrokken bij de verfraaiing van de gevel van Boer, legt uit hoe het contact met Foreco is verlopen: “Wij zijn al jaren klant van Foreco, zo verkopen we via Foreco timmerhout aan onze klanten, daarnaast hadden we al een voorbeeld gezien bij het bedrijf Brink Techniek. Hier zat al Siberisch Lariks behandeld met WaxedWood op de gevel. Zodoende zijn we met de familie in de auto gestapt en bij Foreco langsgekomen. We hebben samen naar een aantal monsters gekeken en toen waren wij eigenlijk om. Binnen het proces werden we begeleid door Jan Bolt, hij is hier vaak geweest en heeft ons goede adviezen gegeven. We zijn een familiebedrijf wat geen keiharde zakelijke insteek heeft. We laten ons gevoel veel meespelen. Ook met de keuze voor Foreco speelde het vertrouwen in elkaar en het hebben van een klik enorm mee! In het eerste gesprek hadden we dit, dat vinden we erg belangrijk: weten van elkaar waar je staat.”

De gevel is uiteindelijk bekleed met Siberisch Lariks, dit hout heeft een WaxedWood behandeling gehad. Jouk Boer vertelt: “Wij wilden de binnenkant van het pand laten aansluiten bij de gevel. Vroeger vielen mensen in verbazing als ze bij ons binnen kwamen lopen, omdat ze dit niet van de buitenkant verwachtten. Nu hebben we die verwachting rechtgetrokken door ook de buitenkant mooi aan te pakken. Maar, we blijven van mening dat de verrassing wel aan de binnenkant moet blijven. Het hoefde dus niet over de top te zijn, als de klant binnenkomt moet hij nog steeds het ‘wauw-gevoel’ hebben.”

Als het regent wordt de gevel donkerder, als de zon schijnt is het lichter, dat is het natuurlijke van dit hout en dat spreekt aan! “Maar”, zegt Klaas Boldewijn: “Toen de planken in het begin binnenkwamen schrok ik wel. Ik dacht: wat hebben we nu binnengehaald, want de planken waren gewoon groen! Jan Bolt verzekerde ons dat het goed kwam en vanaf dat het op de gevel ging werd het hout inderdaad goud-bruin van kleur. Nu gaan we een proces in waarbij het hout langzaam gaat verkleuren naar een grijze tint.”

Uiteindelijk heeft Boer Staphorst BV gekozen voor Bouwbedrijf Bovenhuis en Buro de Haan architectuur, beiden ook te vinden in Staphorst. “Het mooiste is dat we deze jongens uit het dorp kennen. Die contacten zijn zo kort en makkelijk, dat beviel ons wel. Zo ging het eigenlijk ook met Foreco, Jan Bolt adviseerde en begeleidde de aannemer bij het monteren van het hout. Jan Bolt is een man uit de praktijk die onze taal spreekt en sterk advies geeft.”

Na het volledig aanpakken van de gevel zou je denken dat Boer Staphorst voorlopig even klaar is met verbouwen, maar niets is minder waar! Binnenkort gaan ze aan de slag met een volledig nieuwe en groene parkeerplaats.