Foreco Houtproducten

i29 Architects

Architect Chris Collaris over drijvende woning 'Schoonschip'

In 2019 hebben wij meegewerkt aan de drijvende woning 'schoonschip'. Hierbij is gebruik gemaakt van Safewood met een afwerking van Firestain zwart. Deze twee producten hebben beide een brandvertragende werking. Het profiel van de gevel is vierzijdig geschaafd met ronde hoeken en het hout is aan de zichtzijde fijnbezaagd. 

Klik hier om dit project te bekijken

Chris collaris verteld het volgende over het ontwerp:

“De bewoners hebben ons benaderd voor een drijvend droomhuis. Daarbij hebben we zowel de architectuur als het interieurontwerp gedaan. De gelijktijdige combinatie van deze disciplines blijkt erg goed te werken. Ik heb al vaker met Foreco samengewerkt, zo heb ik al eens met WaxedWood gewerkt, dit gebruik ik nu heel veel in mijn werk. We hadden hiervoor nooit eerder een drijvende woning ontworpen. Nu kregen wij een aanvraag voor twee projecten op deze locatie. Een hiervan bestaat uit appartementen en de andere is de eengezinswoning, Schoonschip. ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom is er voor dit ontwerp gekozen?

“Wij zijn gaan zoeken naar hoe we met verschillende type breedtes een ritme konden maken, waarbij je de ritmiek niet meer ziet, maar waarbij je wel het gevoel krijgt dat de textuur van de gevel een bepaalde eigenheid heeft.

Het mooie daaraan is dat je altijd goed uitkomt. Je kunt dan veel makkelijker de gevelopeningen afstemmen op datgene wat je in de gevel tegenkomt. Een gevel bij een drijvende woning is best moeilijk, omdat heel veel kozijnen elkaar raken. Dit moet natuurlijk naadloos in elkaar overlopen. Nu hadden we de luxe om de puzzel op een andere manier in elkaar te leggen. Wanneer alle breedtematen van de gevel hetzelfde waren geweest, was het erg moeilijk geworden en hadden we de gevelopeningen moeten aanpassen aan het ritme van de afmeting. Nu was er ruimte om een beetje te spelen hiermee.”

                                              

Waarom is er voor SafeWood Color op de gevel gekozen?

“De regels van de gemeente Amsterdam waren erg streng. De gemeente gaf aan dat wij een gevel moesten maken met Euroklasse B. Hier hebben wij best veel voor moeten doen, zo hebben we bijvoorbeeld vanuit Engeland patenten moeten opvragen. Hierbij is gekeken hoe lang de Firestain zijn werking houdt en wanneer het weer moet worden bijgehouden. Doordat deze houtsoort aan de voorwaarden voldeed hebben wij voor dit product gekozen. Daarnaast hadden wij de wens om het zwart toe te passen.