Foreco Houtproducten

Julius Taminiau

Architect Julius Taminiau over het ontwerp van 'Shady Shed'

In 2021 heeft Foreco meegewerkt aan deze karakteristieke kantoor- en werkplaatsruimte in Laren. Op de plaats van een verrotte schuur die niet meer gebruikt werd, staat nu de 'Shady Shed'. Het project is geïnspireerd op de vorm en uitstraling van de oude schuur, een eerbetoon aan alles wat eraan vooraf ging.  

Het toegepaste ruwe NobelWood geeft een uitstraling die zowel natuurlijk als netjes is, het is als het ware een knipoog naar het omliggende bos. Dit gebruikte product is na verduurzaming niet verder bewerkt. De gevel is naadloos gebleven, met slechts enkele onderbrekingen in de bekledingen voor de ramen. Een deel van de ramen en deuren is zelfs verborgen achter de gevelbekleding. In het ontwerp door Julius Taminiau wordt met het gebogen dak een gevoel gecreëerd van een oud dak dat door de jaren heen verbogen is.

Klik hier om dit project te bekijken

Julius Taminiau – Architect Shady Shed

“We hebben de schuur als referentie gebruikt bij dit project. De opdrachtgever wilde de oude schuur die hiervoor op deze plaats stond terug laten komen in het ontwerp. Een van de wensen was dat het gebouw een beetje groen werd door de algen.”

Hoe heb jij ervoor gezorgd de eigenschappen van het omliggende bos in het ontwerp naar voren te laten komen?

“We zaten in eerste instantie wel vast aan bepaalde afmetingen, maar door de hele simpele vormgeving van de gevelbekleding, het product dat we hebben gebruikt en de kromming van het dak die de bomen en de lucht omarmt, gaat het gebouw op in de natuur.”

Een deel van de ramen en deuren is verborgen achter de gevelbekleding. Hoe zit dit precies?

“Heel simpel, het is eigenlijk een open gevelbekleding, achter de latjes zit nog lucht en dan pas de waterdichte laag. Het is dus ook mogelijk om de ramen achter de gevelbekleding te plaatsen, zoals bij Shady Shed is gedaan. Van de buitenkant zie je dus niet dat er ramen inzitten, tenzij het donker is en het licht binnen aanstaat. Dan zie je de ramen wel zitten. Door de open gevelbekleding kun je ook de detaillering heel mooi wegwerken. Bijvoorbeeld de regengoot en regenpijp, deze zitten achter de gevelbekleding, deze zie je niet. De kozijnen zitten ook achter de gevelbekleding, zo zijn al die elementen verborgen achter de gevelbleding. Alles wat wij niet zichtbaar wilde hebben, is zo verborgen. Zo konden we de simpele uitstraling van de schuur behouden.”  

Waarom hebben jullie bij dit project gekozen voor Ruw NobelWood?

“Wij hebben de gevelbekleding eigenlijk zelf bedacht, het product bestond nog niet. NobelWood bestond al wel, maar de afwerking nog niet. Ik heb hiervoor bij een ander project aan Foreco gevraagd of het ook mogelijk was een ruw onbewerkt stuk hout te krijgen, dus alleen gemodificeerd zodat het langer meegaat. Die heb ik eigenlijk gewoon in stukken laten zagen. Datzelfde hout hebben wij bij dit project weer toegepast. Wij zochten al eerder naar een gevelbekleding die wat ruwer was, maar dat bestond nog niet en Foreco wilde daar wel aan meewerken. We hebben voor dit project gewoon een offerte aangevraagd via de contacten bij Foreco die ik al had, omdat we het product al eerder gebruikt hadden.”

Speelde er nog andere factoren een rol bij de keuze voor (Ruw) NobelWood?

“Wij vonden het mooi, wat veel mensen juist niet willen, dat het hout verweerd en groen wordt. Dat is voor ons het voordeel van onbewerkt hout. Daarnaast blijft het door de modificatie gewoon een langere tijd goed, zonder dat je daar iets aan hoeft te doen. Het feit dat het onderhoudsvrij is, heeft daarom ook een rol gespeeld bij onze keuze.”