Foreco Houtproducten

Slot Architectuur

Architect Robert Slot over het ontwerp van 'Villa te Gorssel'

In 2019 heeft Foreco meegewerkt aan deze unieke villa in Gorssel. De natuurlijke uitstraling vormt het fundament voor dit gebouw. De vergrijzing van het hout op de gevel, samen met de bomen in het bos, daar draait het om bij dit project.

Duurzaamheid en vergijzing staan bij dit ontwerp centraal. Daarom is aan de gevel gekozen voor Siberisch Lariks WaxedWood, een houtsoort die lang mee gaat en geleidelijk vergrijsd over verloop van jaren. De villa bestaat uit een bovengronds en een ondergronds gedeelte. In het ontwerp door Slot Architectuur komen de natuurlijke elementen naar voren, om zo de ontspanning en concentratie van de leerlingen te bevorderen.

Klik hier om dit project te bekijken

Villa te Gorssel is een diep gebouw, waarom is hiervoor gekozen?

“Het is een lang gerekt volume geworden, wat als het ware zweeft boven het maaiveld. Ik heb uit het lange blok allerlei happen gehaald en daardoor ben ik gaan spelen met verschillende ruimtes en zichtlijnen. Het maaiveld verloopt daar en ik moest rekening houden met het bestemmingsplan, waardoor er 600 kubieke meter boven het maaiveld mocht komen. Toen kreeg ik het idee om een kelder te maken onder de woning, maar dan met de uitstraling van een woning. Als een leefgebied en geen kelder die helemaal afgesloten is.”

Wat betekende dit voor het ontwerp van de villa?

“Er zit niveauverschil in het maaiveld aan de rechterkant, ongeveer 2,5 meter, deze kon ik gebruiken om daar openingen te maken met glas en deuren. De linkerkant is dicht en de rechterkant is open. Daar zitten de slaapkamers in, badkamer, een speelruimte voor de kinderen en de technische ruimte.”

Hoe verliep het proces van het ontwerpen van deze villa?

“De opdrachtgever heeft de kavel gekocht en die kwam toen bij mij, omdat hij een nieuwe woning wilde bouwen. Er heeft een bestaande woning gestaan, die hebben wij gesloopt en iets verderop de kavel hebben wij de nieuwe woning gebouwd. Eerst maken wij een programma van eisen, met de wensen van de opdrachtgever. En op basis daarvan, in combinatie met het bestemmingsplan van de gemeente, ga ik schetsen maken. Die eerste schetsen bespreek ik dan met de opdrachtgever, waarbij we het plan scherper stellen en uiteindelijk is er dit plan uitgekomen.”

Wat stond er centraal bij dit ontwerp?

"Voor mij was het belangrijk dat het terras ongeveer dezelfde kleur krijgt als de gevel en het plafond ook. Dat alles in dezelfde tint doorloopt. Het is een woning die je alleen op deze plek neer kunt zetten. De woning is duidelijk verankerd in zijn omgeving. Vanuit de hal is een zichtlijn ontstaan die doorloopt tot de opening in het bos. Je kijkt daar kilometers ver weg. Er zitten allerlei elementen in die onderdeel van de architectuur zijn geworden. Het veranda gedeelte is weer gekoppeld aan de keuken, maar ook aan de eettafel en de zithoek. Het veranda gedeelte heb ik zo neergelegd dat het als het ware een beschutting is voor de wind, maar dat het ook goed zonlicht vangt. ”

Waarom is er voor WaxedWood op de gevel gekozen?

“Wij zijn tot de keuze voor WaxedWood gekomen door een combinatie van de opdrachtgever en mij, de architect, omdat wij een houten blok, dat midden in de natuur ligt, opgetild vanuit het maaiveld wilden creëren. De gevel moet dan ook in hout zijn, maar ook de plafonds en de terrassen zijn helemaal van hout. Het is een grote houten wereld geworden.

Daarnaast was het idee om de gevel te laten vergrijzen, dat is ook typisch voor deze houtsoort. De houtsoort heeft een bepaalde kleur, maar ook een grijstint! Dit geeft een mooie combinatie met de bomen die om het gebouw heen staan. Het gebouw is onderdeel geworden van de natuur.

Als je een maand later langskomt heb je al een iets andere tint, dan wanneer het net opgeleverd is. Dat is heel mooi, uiteindelijk moet het gelijkmatig vergrijzen en 1 geheel vormen.”

Hoe ben je uiteindelijk bij Foreco gekomen voor de houten gevel?

“Ik heb wel vaker met Foreco samengewerkt, daarom heb ik het voorgesteld. Toen zijn we bij Foreco langsgekomen, hebben we wat monsters meegenomen en uiteindelijk hebben we de kleur gekozen. “