Timmerman Alwin

Opdrachtgevers, maar vóóral de jonge eindgebruikers, staan te springen om het werk van Alwin. Letterlijk en figuurlijk. Als Timmerman bij IJreka maakt hij namelijk de mooiste speeltoestellen. Zoiets vanuit je werk mogen maken is het mooiste wat er is, volgens Alwin.

Alwin: “Ik kom vanuit de bouw, maar moest tijdens de crisis op zoek naar iets anders. Ik wilde per se iets met hout doen. Zo ben ik eerst bij Foreco terechtgekomen en later bij IJreka Speeltoestellen. Bij Foreco stond ik achter grote, negen assige schaafmachines. Maar ik miste het om zelf een hamer en beitel in de hand te hebben. Na 12 jaar bij Foreco heb ik toen de stap gemaakt naar dochteronderneming IJreka Speeltoestellen.

Het grote voordeel van IJreka Speeltoestellen ten opzichte van de bouw is dat we met slecht weer overdekt in de hal kunnen werken ;-). Daarnaast blijft dit werk altijd wel doorgaan en wordt het werk in de bouw prefab gemaakt; je hoeft het alleen nog maar in elkaar te zetten.”

Timmerman in hout en nieren

“Mijn vader was Timmerman, dus ik zat thuis altijd al te knooien met hout. Hutten bouwen bijvoorbeeld. Toen heb ik na de middelbare school de opleiding Timmerman op de HAKO in Hardenberg gevolgd. En daarna ben ik dus in de bouw begonnen. Ik houd ervan om lekker fysiek bezig te zijn. Ik vind het dan ook jammer om te zien dat kinderen haast geen hutten meer bouwen, maar juist steeds meer binnen aan het gamen zijn. Het is juist gaaf om iets met je handen te maken. Tegenwoordig wordt de jeugd ook heel erg gestimuleerd om door te studeren.”

Splinternieuwe speeltoestellen

“De bouwtekening van het toestel is de basis. Ik verzamel alle materialen, om vervolgens te schuren en zagen en daarna in elkaar te zetten. We maken het natuurlijk ‘kind-proof’, zodat handen en vingers nergens vast komen te zitten of er splinters ontstaan. We hebben te maken met grote veiligheidseisen. Ik maak de speeltoestellen in onze hal in Dalfsen, maar af en toe help ik ook met het plaatsen op locatie. Het toestel staat nog niet of de kinderen zitten er al op. Je maakt die kinderen hartstikke blij, en dat is toch mooi om te zien. Men ziet alleen wat wij boven de grond maken, maar dat is niet het enige. Het speeltoestel gaat namelijk ook een meter de grond in, zodat ‘ie goed vaststaat met beton.”

Het leukste aan Foreco …

“Foreco is een gezond bedrijf. Ik kan goed met iedereen overweg en we doen veel leuke dingen met elkaar. Je bent er niet alleen voor het werk. Gert en Klaas-Jan investeren daar echt in, wat ze niet hoeven te doen. Dus het wordt alleen maar gewaardeerd. Ik heb het in ieder geval goed naar mijn zin! En, vind je iets met je handen maken leuk, maar vind je kou en regen niks? Oók dan is Foreco de perfecte plek ;-).”


Enthousiast geworden na het verhaal van Alwin? Houd dan onze vacatures in de gaten, of doe een open sollicitatie. Wie weet tot snel!