Myron's Machines

Van je hobby je werk maken. Klinkt cliché, maar het is toch echt zo. Myron kan zijn grootste hobby - met hout werken - iedere dag beoefenen bij Foreco in Dalfsen, als Machinaal Houtbewerker en Productiemedewerker.

Dat hij deze hobby heeft, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zijn vader is ‘miniatuurman’. Hij bouwt al meer dan 40 jaar aan een houten poppenhuis van 1.60m hoog. Iedere keer een stoeltje erbij, een badkuip erbij. De deuren kunnen helemaal open. Hij maakt alles zelf met de hand. Myron: “Ik keek van kleins af aan al mee in de schuur. M’n vader is er voor mijn tijd mee begonnen. Zelf heb ik steigerbanken en bloembakken gemaakt. Ook timmer ik zelf het een en ander in elkaar thuis. De appel valt dus niet ver van de boom.”

Toen was daar Foreco 

“Acht jaar geleden - ik was 20 - ben ik begonnen bij Foreco. Sindsdien werk ik hier 5 dagen per week. Alle bewerkingen met machines kan ik. Van afkorten, schaven, opzagen tot fijn bezagen. En om die machines aan te sturen, heb ik de nodige certificaten behaald." 

Van ruw hout tot mooi eindproduct

"Ik werk met machines, met grote assen en messen die ronddraaien. Met profielbeitels kan ik er dan nog een ronde kant aan maken bijvoorbeeld. Ik vind het gaaf dat je van niets toch een heel mooi product kunt afwerken en afleveren. Daarbij heb ik veel afwisseling. Verschillende machines, verschillende houtsoorten; het verveelt nooit. Hardhout schaven is bijvoorbeeld echt een apart iets. Als dat lukt, is dat toch echt wel een goed gevoel. 

Daarnaast kan ik ook de meer aparte dingen maken. Een aparte bewerking met frezen bijvoorbeeld, of iets afkorten in een bepaalde hoek. Dat vind ik leuk aan mijn werk bij Foreco.  En een visje of balletje gehakt op vrijdag, de borrels, uitjes als karten en een weekendje weg dragen daar ook zeker aan bij. We hoeven hier niet op een houtje te bijten zeg maar ;-).” 

Maar dat is niet alles…

“Naast dat ik de werkzaamheden met hout leuk vind, vind ik het ook erg leuk om dit over te brengen bij anderen. Ik werk graag nieuwe mensen in - die bijvoorbeeld van school komen. Ik leg ze uit hoe het hele proces bij Foreco werkt en neem ze mee naar andere machines, waar ze niet per se dagelijks mee werken.” 

Wil jij ook gave eindproducten van hout maken? Bekijk dan onze vacature Machinaal Houtbewerker in Dalfsen.