Logistiek manager Robbin

Een Ikea onder de houtsoorten, zo zou je het terrein van Foreco Houtproducten kunnen omschrijven. Midden in de Dalfser Bossen vind je namelijk rijen aan stellingen én stapels met verschillende houtsoorten. Van Robinia tot aan Vuren en Grenen. Dagelijks rijden chauffeurs af en aan om deze stapels aan te vullen, of om het hout naar plek van bestemming te brengen. En daar komt behoorlijk wat bij kijken, weet Robbin uit ervaring.

Met de bezem in de hand is hij hier 12,5 jaar geleden begonnen, maar inmiddels heeft hij die bezem ingeruild voor het gehele logistieke proces bij Foreco. Robbin is Logistiek Manager en weet alles over het reilen en zeilen van de inkomende goederen en het transport. Robbin benadrukt de cruciale rollen binnen zijn team: “Van planners tot aan orderpickers, coördinatoren en chauffeurs, iedereen draagt bij aan een soepel verloop van de logistiek hier.”

Nieuwe manier van orders verwerken

Robbin: "Er is behoorlijk wat veranderd op de afdeling. Vijf jaar geleden begonnen we met de digitalisering van ons plansysteem. Voorheen was het een kwestie van opschrijven en een briefje inleveren. Nu kunnen orderpickers met scanners en tablets direct naar de juiste locatie voor de voorraad rijden. Dit heeft het werkproces aanzienlijk vereenvoudigd en zorgt ervoor dat we geen enkele order over het hoofd zien. Daarnaast doet Jesse vanuit zijn opleiding Logistics Management onderzoek naar hoe we het plan- en transportsysteem nóg efficiënter kunnen maken.”

Want die orders, dat zijn er nogal wat. “We streven ernaar om vijf tot zes vrachten per dag te verwerken, maar vorige week was er een uitschieter met meer dan zeven vrachten op een dag. Het leveringsschema is strak: van maandag tot en met vrijdag wordt er non-stop geleverd door onze vaste club van zeer gewaardeerde chauffeurs. Dat betekent dat we zo’n 800-1000 orders in een maand verwerken. En die moeten allemaal op de goede plek komen, dus je kunt je voorstellen dat er veel aan logistiek te doen is. Maar dat maakt het ook leuk. Als het allemaal makkelijk ging, is het niks aan vind ik. En een foutje is niet erg; als je het maar juist en op de goede manier oplost intern en met de klant.”

Europees hout

“Het hout komt bij leveranciers uit verschillende landen binnen op ons terrein. Veel uit Scandinavië, maar ook uit Afrika, België, Frankrijk en Italië. In Nederland hebben we simpelweg niet de mooie houtsoorten, zoals Vuren, Grenen of Robinia. We zijn daarbij wel heel afhankelijk van het weer in andere landen; als er meters gesneeuwd heeft in Scandinavië is dat onmacht, maar dit heeft gevolgen voor onze levering natuurlijk.”

Robbin wijst naar de stellingen op het terrein. “De grootste voorraad die we hebben is hardhout, in verschillende soorten en maten. Hardhout komt uit Afrika. Het verrot niet en gaat 40-50 jaar mee. Het is wel duur, maar tegelijkertijd ook duurzaam, want je hebt er eigenlijk geen omkijken meer naar. Zo hebben we bijvoorbeeld veel hardhout damwanden voor Waterschap op voorraad. En daarnaast ligt er TwinWood; dat is twee meter hardhout en zes meter naaldhout. Dit is een iets goedkopere oplossing, want de prijs van hardhout gaat nou eenmaal vier keer over de kop als je daar acht meter van hebt.”

Projecten

“Het is geweldig om te zien waar onze producten allemaal terechtkomen. Zo hebben we bijvoorbeeld het dak van het olympisch stadion, grote appartementencomplexen en verschillende bergingen in woonwijken van hout voorzien. Maar denk ook aan damwanden voor Waterschap en gevels van gebouwen. Daarnaast hebben we onlangs een groot project bij Schiphol gedraaid, waarbij wij het hout mochten leveren. Met z’n allen zorgen we ervoor dat dit gerealiseerd kan worden.”

Logistiek loopt niet altijd volgens plan

“Ik vind juist de dynamiek die bij logistiek komt kijken interessant. Elke dag is anders. We hebben te maken met verschillende soorten hout, leveringen die wereldwijd komen en gaan, en het weer dat altijd een factor speelt. Dat maakt het werk uitdagend.”

Dat het werk goed moet gebeuren is een ding wat zeker is, maar voor Robbin is het belangrijkste dat iedereen met plezier naar het werk komt. "Als je plezier hebt in je werk, komt de rest vanzelf. We hebben een goede mix van hard werken en gezelligheid. Dat maakt Foreco voor mij de ideale werkplek. Daarnaast is het overdragen van kennis aan collega's en samen groeien iets wat ik erg belangrijk vind, maar ook het ontwikkelen als bedrijf an sich. Ik kijk uit naar de verdere digitalisering en optimalisering van onze processen. Zodat we onze klanten van goede service en producten kunnen blijven voorzien."

Lijkt werken bij Foreco jou nou een logisch(tiek)e keuze? ;-) Kijk eens tussen onze vacatures.